Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fängelse för länsad klubbkassa

Hon skrev på en borgensförbindelse, firman gick i konkurs och de personliga skulderna växte successivt till sex miljoner. Därför länsade kvinnan sin egen fackklubbskassa. Det gav två års fängelse.

Under rättegången mot den 48-åriga kvinnan, som var anställd på Göteborgs-Posten i flera decennier, uppdagades att hon levt ett dubbelliv.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Framgångsrik, energisk och uppskattad på arbetsplatsen. Projektledare med egen budget på 10 miljoner. Men enligt egen utsago hela tiden på sin vakt, för att ingen i omgivningen skulle få kännedom om hennes katastrofalt ansträngda ekonomiska situation.

- Jag hade utmätning på lönen. Jag pantade burkar för att skrapa ihop pengar till hyran. Jag åt billigt och sparade alla traktamenten när jag var ute och representerade företaget. Till slut vräktes jag ändå från min lägenhet, berättade 48-åringen.

I sin roll som kassör i GP:s grafiska fackklubb (1999-2010) hittade hon ett finansieringsalternativ. På grund av de ideella lekmannarevisorerna inkompetens, kunde överföringarna från föreningen till kvinnans eget konto pågå – år in och år ut.

- Jag bad klubben om en utbildning, fast det blev aldrig av, förklarade den ene revisorn.

För kassören innebar de bristande kontrollerna ett visst andrum:

- Jag var själv förvånad över att de inte upptäckte något. De var inte intresserade. De satt ju inte precis med miniräknare och kollade, utan tyckte bara att det såg snyggt ut, sa kvinnan inför rätten.

Hon tillade:

- För mig, i dag, hade det förstås varit bättre om detta uppdagats tidigare.

48-åringen lurade, under de senaste sju åren, sina medlemmar på 2 361 077 kronor. Och då har ändå åklagaren Karl-Erik Esbo uppträtt generöst, eftersom han accepterat kvinnans påståenden om att ett antal kontantuttag faktiskt gått till fackklubbens utgifter.

Åklagaren yrkade på drygt två år på anstalt för grov trolöshet mot huvudman och fick i princip sin vilja igenom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.