Förundersökning kring Fingerprints aktie läggs ner

Förundersökningen om misstänkt marknadspåverkan på Fingerprint Cards aktie läggs ner. - Vi hittar inget stöd för brott på sätt som påstås i anmälan, säger Jan Tibbling, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare.

ANNONS
|

Den 27:e december förra året fick Ekobrottsmyndigheten, EBM, in en rejäl anmälan, på 46 sidor,om marknadsmissbruk i Fingerprint cards aktie på Stockholmsbörsen. Anmälaren hävdade att fem amerikanska hedgefonder, anonymt, på flera olika sätt och under hela förra året, gått ihop för att sänka aktien. EBM startade en förundersökning - som nuläggs ner. Myndigheten har granskat handeln, och hittar inget stöd för att dengått till på det sättet som beskrivs ianmälan.

Arga aktieägare besvikna

- Vi har gått igenom all handel under den aktuella perioden och finner inget stöd för anmälarens teori. Jag hade begått tjänstefel om jag fortsatt utreda ett brott som vi inte bedömer har begåtts. Vi måste ha en anledning att gå vidare och det saknas idag. Anmälarenhar till exempel reagerat på att flera stora transaktioner gjorts av anonyma konton - börsens marknadsövervakning kan dock alltid se vilka aktörer som ligger bakom transaktionerna och kan, om något ser misstänkt ut, anmäla det. Det har de inte gjort,säger Jan Tibbling.

ANNONS

Beslutettogs inte emot väl av de besvikna aktieägare som under det senaste året fått se sina innehav i Fingerprint mer än halveras i värde. På Twitter anklagas EBM nu för att vara allt från inkompetenta till att ha infiltrerats av "amerikanska hedgefonder".

"Vi är inte lata eller inkompetenta"

- Aktien är mycket volatil och det är många som försökt bli rika på svängningarna. Jag har förståelse för att det skapar frustrerade aktieägare. De tycker att det går bra för bolaget, och förstår inte varför aktien ändå går ner. Men det är tråkigt att de inte vill ta till sig vår förklaring till varförutredningen läggs ner. Vi är inte lata eller inkompetenta - vi har tvärtom gått vidare med anmälan, granskat handeln utförligt och kommit fram till att det saknas stöd för attbrott begåtts, säger Jan Tibbling.

I ett ovanligt utförligt beslut beskriver den vice chefsåklagaren exakt vad myndigheten kommit fram till, hur handeln sett ut och vilket underlag de granskat för att nå sina slutsatser.

Inget med Fingerprint att göra

Där skriver Jan Tibbling också att vissa av transaktionerna i anmälan nu ska utredas i "andra förundersökningar"

Den aktuella utredningen har dock ingenting att göra med de utredningar om misstänkt insiderbrott som pågår kringhuvudägaren Johan Carlström.

- Den här förundersökningen har ingenting med bolaget Fingerprint cards att göra, den gäller bara handeln med bolagets aktie. Det hade kunnat hända vilket annat börsnoterat bolag som helst, säger Jan Tibbling.

ANNONS
ANNONS