Förslag om lärarleg välkomnas

ANNONS
|

Regeringens förslag om en yrkeslegitimation för lärare och förskollärare, från den 1 juli 2012, välkomnas från de flesta håll. Endast den som har yrkeslegitimation får ges fast anställning i skolan och endast legitimerade lärare ska få sätta betyg, enligt förslaget.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén säger att förslaget är efterlängtat.

-Det stärker skolans kvalitet. Det här, tillsammans med starkare behörighetskrav, stärker även läraryrket som profession, säger hon till TT.

Däremot är det ett minus, enligt Sirén, att regeringen väljer att inte öronmärka pengarna.

-Pengarna finns i den allmänna kommunpåsen. Vi vet att det är tufft och då kan kommunerna välja att använda pengarna till annat. Här hoppas vi att regeringen återkommer med en tydlig riktning.

Från Lärarnas Riksförbund uppger ordföranden Metta Fjelkner att förslaget välkomnas varmt.

-Utbildningsminister Jan Björklund ska ha heder av att han har varit så mån om att hålla löftet till lärarna om legitimation, eftersom det var en utfästelse i valet 2006 vad gäller skolan, säger Fjelkner.

Hon anser också att det är viktigt att pengarna verkligen går till dem som ska bli mentorer "så inte pengarna hamnar i något kommunalt svart hål".

ANNONS

Marie Granlund, utbildningspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, är nöjd med att yrkeslegitimationen införs.

-Det är jättebra. Undervisningen kvalitetssäkras för varje elev. Det här var ett arbete som vi förberedde, detta att bara behöriga lärare får sätta betyg, och även legitimationen, så jag välkomnar detta.

Vänsterpartiet välkomnar att det inte ska gå att anställa obehöriga lärare fast, men tror inte att frågan om lärarleg i övrigt kommer att innebära någon större skillnad.

-Frågan om lärarlegitimation är ingen stridsfråga för oss och vi kommer inte att säga att vi är emot det. Men den kommer inte att innebära någon större revolution för vare sig lärare eller elever, säger Rossana Dinamarca som representerar Vänsterpartiet i riksdagens utbildningsutskott.

Mats Pertoft, ledamot för Miljöpartiet i riksdagens utbildningsutskott, är inte avvisande till förslaget. Men han undrar över tajmningen och varför förslaget inte fanns med i regeringens proposition om lärarutbildningen.

Sveriges elevråds centralorganisation beskriver förslaget som "oväntat genomtänkt" i jämförelse med tidigare förslag från utbildningsministern. Också Sveriges Skolledarförbund är försiktigt positiv till förslaget men undrar om kraven på lärarutbildningen borde vara högre än vad de är i dag.

Utbildningsminister Jan Björklund jämförde på en pressträff det introduktionsår som föreslås för nya lärare med den AT-tjänstgöring som nyutbildade läkare måste genomgå.

-När perioden är klar kan en ansökan om legitimation lämnas in, sade Björklund.

Även om lärarlegitimationen blir verklighet från sommaren 2012, kommer de som i dag är fast anställda men obehöriga att behålla sina tjänster. Men de kommer inte, efter en övergångsperiod, att få sätta betyg.

Yrkes- och modersmålslärare undantas från kravet på examen som villkor för legitimation.

-En bygglärare rekryteras ofta från byggbranschen i 35-40-årsåldern och det fungerar inte att då kräva tre-fyra års utbildning först, sade Björklund.

Han avvärjde alla frågor om att en legitimation eventuellt skulle leda till högre lön för lärarna.

ANNONS