Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Intressant. Italiens dåvarande utrikesminister Lamberto Dini och Sophia Loren.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Eye-tracking avslöjar intressen

Kvinnobröst är högintressanta för män, visar en internationell studie. De tittar dubbelt så länge på behagen som kvinnor, när försökspersoner får se en bild av en yppig kvinna. Eye-trackingtekniken ljuger inte. Forskarna kan se exakt var försökspersonernas blick vilade längst.

Drygt 200 män och kvinnor fick se en bild av en bystig kvinna. Sedan mätte forskarna genom en teknik som kallas eye-tracking var på bilden försökspersonen tittade och hur länge.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är stor skillnad mellan män och kvinnor, oavsett vilket land de kommer från. Männen tittade i genomsnitt 37 procent längre tid på kvinnans bröst. Och danska män var de som tittade allra mest, säger Sune Alstrup vid IT-universitetet i Köpenhamn.

Styra elektronik

Bilden av den yppiga kvinnan visades i 20 sekunder. Danska kvinnor använde 2,1 sekunder till att se på brösten och dekolletaget medan de danska männen lät ögonen vila där dubbelt så länge.

Kvinnorna tittade i gengäld längre tid än männen på guldringen på kvinnans ringfinger.

Men eftersom det bara handlar om 30 danska försökspersoner är det svårt att dra några slutsatser om hur bröstfixerade danska män är jämfört med andra nationaliteter.

Kvinnobröst i all ära, men Sune Alstrup är mer intresserad av andra tillämpningar av eye-trackingtekniken.

Den här tekniken används redan av till exempel reklambyråer när de gör reklamfilm och annonser.

Men det är som styrmedel i elektroniska produkter som tv-apparater, mobiltelefoner och även bilar som den stora potentialen finns.

Ögon styr volym

Sune Alstrup jobbar nu med att försöka ta fram mjukvara för en mobiltelefon som delvis kan styras av ögats rörelser. Han tänker till exempel på lösenord.

– Det är mycket lättare att komma ihåg en ögonrörelse än att komma ihåg en sifferföljd, säger han.

Om fem–tio år kommer man att kunna logga in i sin mobil genom en specifik ögonrörelse. Att höja och sänka volymen eller byta kanal på tv:n med hjälp av ögat blir också möjligt.

Ett annat användningsområde är i bilar. Eye-trackingtekniken kan upptäcka om du håller på att somna bakom ratten och varnar i så fall genom ett starkt ljud.

– FBI har använt eye-tracking som ett slags lögndetektor, säger han.

I veckan deltar Sune Alstrup i den globala tävlingen "Idea to Product" med Kungliga Tekniska Högskolan som värd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.