Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Explosion i kärnkraftverk i Japan

En explosion har inträffat i kärnkraftverket Fukushima 1 där en härdsmälta befarats efter skalven i Japan. Allmänheten uppmanas att hålla sig inne, det ryker från anläggningen och en byggnad har kollapsat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Två kärnkraftverk har efter fredagens våldsamma jordskalv drabbats av allvarliga problem och en härdsmälta har befarats.

Exakt vad som faktiskt inträffat var dock inte känt kort efter explosionen på lördagsmorgonen svensk tid, men etermediebolaget NHK rapporterade att det var en reaktorbyggnad som skadats.

Röken som steg från anläggningen var vit och kraftbolaget Tepco sade till nyhetsbyrån Kyodo att fyra anställda skadats.

De två kraftverken Fukushima 1 och 2 ligger cirka 25 mil nordost om Stortokyo, ett område med runt 30 miljoner invånare.

Kärnkraftbolaget Tepco meddelade natten mot lördagen svensk tid - före explosionen - att radioaktiv ånga släppts ut för att minska trycket i reaktorer på båda kärnkraftverken. Tepco sade då att det rörde sig om kontrollerade utsläpp av en liten mängd radioaktiv ånga, och att utsläppen inte skulle utgöra någon hälsorisk.

Försök till kylning

När det mäktiga skalvet inträffade i fredags stängdes reaktorerna i det berörda området av. När reaktorerna stängs måste kylsystem sättas in för att få ner temperaturen, men kylsystemen har fallerat och trycket i reaktorerna byggts upp.

Det ökar risken för en reaktorolycka, men professor Naoto Sekimura vid Tokyos universitet - som kommenterade omständigheterna vid midnatt - tonade ner risken för en härdsmälta.

-En Tjernobylkatastrof är inte möjlig med en lättvattenreaktor. Förlusten av nedkylning innebär en temperaturhöjning, men det stoppar även kärnreaktionen, sade han. -Även i ett värsta scenario innebär det en del radioaktivt utsläpp och materiella skador, men ingen explosion, påstod han då enligt nyhetsbyrån Reuters.

Evakuering

Efter explosionen varnades närboende via tv och uppmanades att hålla sig inne.

Evakueringszonerna runt de båda anläggningarna hade då redan utökats. Upp till 45 000 människor som bor inom en radie av en mil från Fukushima 1 hade beordrats att lämna området. Boende inom en radio av tre kilometer från Fukushima 2 hade också fått order att ge sig av.

Regeringen diskuterade säkerhetsläget vid de drabbade anläggningarna vid ett möte på lördagen, innan premiärminister Naoto Kan flög med helikopter över kärnkraftverken.

Kärnkraftsbolaget meddelade under natten att det råder elbrist till följd av kärnkraftsstoppet i samband med jordbävningen. Underskottet kan komma att leda till ransonering, i form av att strömmen stängs av i omgångar. Bristen på söndagen beräknades till 7 miljoner kilowatt och på vardagar till 10 miljoner kilowatt.