Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Experternas fina gest – ror 19 mil för flyktingbarn

SVT:s skidexperter Johanna Ojala och Magdalena Forsberg ska ro genom hela Göta kanal. Anledningen? För att uppmärksamma människor på flykt.

För några veckor sedan blev SVT:s, av många uppskattade, skidexpert Johanna Ojala historisk då hon som första kvinna någonsin blev utsedd till årets sportprofil i tv på Kristallengalan. Och nu siktar hon på att sätta avtryck igen. Men på ett helt annat sätt. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ro 19 mil, på fem dagar, i en livbåt genom hela Göta kanal. Det är vad som väntar för 34-åringen. Med sig i båten kommer hon ha den svenska skidskyttelegendaren Magdalena Forsberg, numera också expert på SVT. Anledningen till att duon tar sig an det tuffa uppdraget? För att uppmärksamma människor på flykt - i synnerhet barn, det skriver SVT. 

Projektet är en del av galan "Världens barn" som sänds i SVT på fredag om en vecka. Och på kanalens hemsida kommer man fram tills dess att galan går av stapeln kunna följa stora delar av skidexperternas resa genom de 58 slussarna mellan Sjötorp och Söderköping. 

Johanna Ojala, som under dagen fick veta att hon hade tilldelats uppgiften, ser det som en stor utmaning - och ett bra tillfälle att träna upp armmuskulaturen. 

– De behöver jobbas upp, så det här blir helt perfekt, säger hon.

Magdalena Forsberg är inte förtjust i vatten men hon känner sig trots allt redo inför uppdraget. 

– Jag sitter gärna i en båt, men jag simmar inte så gärna i vattnet. Men jag kan göra det om det behövs. 

De båda experterna kommer dock inte vara helt ensamma i båten. Under resans gång kommer de också att få hjälp att ta båten, som väger tre ton och rymmer åtta personer, framåt. Äventyraren Oskar Kihlborg kommer finnas med ombord för att coacha duon och dessutom kommer både aktiva och före detta idrottare som Jenny Rissveds, Susanne Gunnarsson och Thomas Ravelli vara med och stötta firma Ojala/Forsberg en dag vardera.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.