Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Expertens beröm av Åkessons tal upprör

Retorikexperten Elaine Eksvärd, som hörs i Sveriges radio från Almedalen, twittrade i hjärtlig ton till SD:s Jimmie Åkesson. Tjenisstämningen väcker upprörda känslor i sociala medier.

Elaine Eksvärd, 31, är retorikkonsult med egen retorikbyrå. Dessutom föreläser hon och skriver böcker. I Almedalen bedömer hon bland annat dagligen partiledarnas tal i Sveriges Radio.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Efter SD-ledaren Jimmie Åkessons tal i går skickade Eksvärd en fråga på twitter: ”Varför drar du alltid över? SD-ledaren svarade: ”Jag skyller på applåderna.” Han har uppmätt applådernas längd till 32 minuter, berättar han, och skickar en smiley. Eksvärds svar blir ”Haha. Ja det är en giltig om än skrytig ursäkt. Snyggt snackat, trots att längden drog ner betyget är du bäst hittills!”

Ordväxlingen uppmärksammades snabbt på sociala medier där den hjärtliga tonen ifrågasattes. ”Mer smicker än sakligt beröm” tyckte någon, ”Det är stor skillnad på att vara objektiv och att gulla” var en annan bedömning.

När GP ringer upp Elaine Eksvärd säger hon att hon tagit till sig av kritiken, och kommer att tänka om.

– Jag förstår att smileyn och mitt ”haha”-svar kan ha stuckit i ögonen på folk. Men jag står för min bedömning att Jimmie Åkessons tal var bäst hittills, även om det hade en mängd brister.

Twitter är ett väldigt smalt media där människor ofta har svårt att skilja på politik och retorik menar Eksvärd.

– Många har svårt att acceptera att jag i min bedömning håller mig helt till slagkraftigheten i framförandet. Det finns en extrem rädsla för att associeras med Sverige- demokraterna. Bedömer jag Jimmie Åkessons tal som bra, håller jag i mångas ögon med honom i sak.

Skulle du ha twittrat ”Snyggt snackat” även till en ledare för Svenskarnas parti?

– Min retorikbyrå heter Snacka snyggt så jag svänger mig med den frasen väldigt ofta. Rent generellt tror jag på dialog och skulle gärna vilja höra även SVP:s tankar bakom talen.

Helene Hellströmer, kommunikationschef på Sveriges Radio uppskattar Elaine Eksvärd för hennes förtjänster som retoriker.

– Om hon har en dialog med någon av dem hon recenserar i radio så får det vara upp till henne. Det är ingenting som jag har någon särskild uppfattning om.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.