Pappan Peter Östling förlorade sin son Jesper efter överutskrivning av läkemedel.
Pappan Peter Östling förlorade sin son Jesper efter överutskrivning av läkemedel.

Experten: ”Det är helt ofattbart”

Göteborgsläkaren som skrev ut tusentals oxikodontabletter till Jesper får hård kritik från experter. Men vårdcentralen där han jobbade vill inte kalla det för en vårdskandal. – En sorglig händelse, säger ansvarig på Närhälsan.

ANNONS
|

Jesper Östlings död väcker starka reaktioner bland experter. På bara några veckor fick Jesper Östling, 21, utskrivet nästan 1 600 oxikodontabletter med en maximal dos på 80 milligram per dygn. Detta trots att läkemedlet är extremt beroendeframkallande och rekommendationerna säger att man ska vara extra försiktig med förskrivning av läkemedlet.

Jesper Östling dog senare av oxikodonförgiftning och läkaren utreds nu av en åklagare, misstänkt för vållande till annans död.

En som reagerar kraftigt är Annica Rhodin, överläkare på Smärtcentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

–Det här är oetiskt. Att skriva ut så mycket till en ung människa är emot alla rekommendationer och allt rimligt förnuft. Det är helt ofattbart, säger hon.

ANNONS

Läkemedelsverket rekommenderar att patienter med ryggsmärtor i första hand behandlas med paracetamol och antiinflammatoriska läkemedel, till exempel Alvedon i kombination med Ipren. Enligt Annica Rhodin kan man i undantagsfall förskriva narkotiska läkemedel som oxikodon, men då i en liten dos. Annica Rhodin menar att en rimlig förstados skulle vara 5–10 milligram per dag och då endast i en liten ask med max 28 tabletter i taget.

–Jag skulle givetvis även kontrollera patientens bakgrund och vad han hade för läkemedel sedan tidigare i läkemedelsförteckningen. Oxikodon är ett extremt beroendeframkallade läkemedel som människor dör av varje år. Att skriva ut nästan 700 tabletter på en gång som den här läkaren har gjort vid två tillfällen, det låter nästan overkligt. Hela det här fallet är emot all beprövad erfarenhet, säger Annica Rhodin.

Även Åke Blixt, ryggkirurg och verksamhetschef på Spine Center Göteborg blir chockad när han hör hur mycket oxikodon Jesper fått utskrivet.

–Det är en anmärkningsvärt hög dos. Man börjar inte med det tunga artilleriet direkt, och framför allt inte i de doserna och för en ny patient. Det är orimligt, säger Åke Blixt.

Han säger att alla varningsklockor borde ha ringt på vårdcentralen när Jesper hörde av sig och påstod att han tappat flera askar. Han tycker även att läkaren borde ha frågat Jesper om hans bakgrund och kontrollerat vilka läkemedel han hade.

ANNONS

Efter Jespers död gjorde Närhälsan en Lex Maria-anmälan och chefsläkaren Karin Rignér är den som utrett ärendet.

–Det är naturligtvis en sorglig händelse. Men i det här fallet gjorde läkaren inga sökningar i läkemedelsförteckningen.

Varför gjordes inte detta?

–För det fanns ingen misstanke. Det var en till synes frisk person.

Är det rimligt att skriva ut så stora mängder smärtstillande till en ung patient för första gången?

–De flesta av oss skulle inte börja med den dosen. Utan börjat lite mer försiktigt. För den här berörda kollegan så var det vad han ansåg var lämpligt för den här patienten, säger Karin Rignér.

Vad tycker du själv?

–Ja, den här förskrivningen är orimligt stor. Jag kan bara stämma in i den bilden.

Experter vi talat med skakar bara på huvudet när vi berättar om den här händelsen. Skulle du beskriva det här som en vårdskandal?

–Jag vet inte om det är ett ord jag skulle vilja använda. Men den här situationen är ytterst beklaglig.

Men om det här inte är en vårdskandal, vad är det då?

–Ja, man kan naturligtvis kalla det för en vårdskandal. Visst.

Karin Rignér poängterar att hon är självkritisk men riktar samtidigt kritik mot Sahlgrenska som trots vetskap om Jesper Östlings läkemedelsmissbruk inte hörde av sig till vårdcentralen.

ANNONS

–Jag tycker att båda parter har ett ansvar i detta. Sen är det olyckligt att kontakten inte har tagits från den part som kände till att den här patienten hade en sådan här historik.

GP har sökt läkaren på Närhälsan som skrev ut oxikodonet till Jesper men han vill inte ställa upp på en intervju.

I väntan på olika utredningar jobbar läkaren fortfarande kvar som vanligt på en av Närhälsans vårdcentraler i Göteborg.

GP har även sökt ansvariga på Sahlgrenskas beroendeklinik. Mer om det i morgondagens GP.

ANNONS