Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Expert: IS sprängde moskén i propagandasyfte

IS sprängde den uråldriga al-Nurimoskén i Mosul – förmodligen för att hindra regeringen från att använda den som propaganda, enligt Irakkännaren Thair Ismail. – Det är ett sätt att ta kontroll över historien, säger han.

Den 4 juli 2014 steg Abu Bakr al-Baghdadi, ledare för IS (Islamiska staten) upp i al-Nurimoskén i Mosul i norra Irak. Klädd i svart långskjorta och turban blickade han ut över anhängarna som samlats framför honom – och bad världens 1,3 miljarder muslimer om lydnad.

IS kontrollerade stora områden i Syrien, hade återvänt till Irak och intagit Mosul i en blixtoffensiv som fått armén att fly med svansen mellan benen. Bilderna från moskén spreds över hela världen och blev en hörnpelare i Islamiska statens propaganda för att locka till sig rekryter.

LÄS OCKSÅ: Irak: IS erkänner sig besegrat

 

På väg att förlora Mosul

Knappt tre år senare – den 21 juni 2017 – är Mosul på väg att förloras och moskén jämnas med marken.

– Man skickar en signal om att allt som kännetecknade Mosul är utplånat, och man skickar också en signal om att den plats där IS och deras ledare al-Bagdhadi har utropat sitt kalifat är helig, och ni andra kommer inte att beträda den, säger Thair Ismail, Irakkännare på Olof Palmes internationella center i Stockholm.

– Genom att spränga moskén säger IS också att den här platsen betyder ingenting utan oss. Det är ett sätt att ta kontroll över historien.
 

"Jätteviktigt för IS att utrota själva platsen"

Thair Ismail, som är född och uppvuxen i Mosul, säger att Islamiska staten förmodligen oroade sig för hur bilder från den återerövrade moskén kunde användas i propagandasyfte.

– Om den irakiska regeringen kunde ta sig in i moskén skulle det ha varit en daglig påminnelse för anhängarna om att staden är förlorad. Det är jätteviktigt för IS att utrota själva platsen och fortsätta hävda att de fortsätter att existera, även om platsen inte finns kvar, säger Thair Ismail.

IS påstår att USA förstörde moskén i samband med amerikanska bombningar under offensiven mot Mosuls gamla stadskärna, en anklagelse som USA dementerar, enligt Reuters. Vissa bedömare tror att jihadiströrelsen förstörde moskén för att lägga skulden på väst.