Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Expert: "Breivik är inte galen"

Psykiatern och experten på gärningsmannaprofiler, Ulf Åsgård tillbakavisar advokatens påstående om att Breivik är galen.

– Han är en kameleont som kan uppträda hur belevat som helst om det krävs. De avvikande åsikterna är motivationen. Han är personlighetsstörd och har svårt för konsekvensanalys. Men det är skillnad på en sådan person och en som är galen i traditionell mening, som lider av hallucinationer och hör röster, säger han till TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Åsgård har läst det mesta av den misstänkte gärningsmannens "manifest". Där beskriver Breivik hur han räknar med att bli skottskadad, förd till sjukhus och att släktingar och vänner kommer att ta avstånd från honom eller kalla honom för psykiskt sjukt. Det finns flera personlighetsstörningar som går att identifiera menar Åsgård.

– Jag kan urskilja åtminstone fyra: brist på empati och kategoriskt tänkande, en grandios självbild, och borderline-drag i form av svart-vitt tänkande. För honom är allting antingen rätt eller fel.

Maktberusning

Vittnen har beskrivit Breiviks samvetslösa skjutande som rena avrättningen. Han gick från ett offer till nästa och sköt ihjäl över 60 personer.

– Det faktum att han kan kontrollera flera hundra personer med ett gevär ger en maktberusning. Det är maktkänslan han vill ha, har han väl börjat är det som att dra proppen ur flaskan, säger Åsgård.

/TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.