Brasiliansk polis utanför ex-presidenten Lula da Silvas hem tidigare i år. Presidenten döms nu till fängelse för korruption. Bild: TT
Brasiliansk polis utanför ex-presidenten Lula da Silvas hem tidigare i år. Presidenten döms nu till fängelse för korruption. Bild: TT

Ex-president Lula döms till fängelse

Brasiliens förre president Lula da Silva döms till 9,5 års fängelse för korruption, rapporterar brasilianska medier. Domen kommer överklagas och tills dess kommer Lula fortsatt vara på fri fot, ett beslut som kritiseras.

ANNONS
|

Flera utredningar pågår mot ex-presidenten. Det fall han nu döms för gäller penningtvätt och korruption, kopplat till en lyxlägenhet utanför São Paulo, skriver brasilianska O Globo.

LÄS OCKSÅ:Lula åtalad för korruption

Han åtalades i fallet i september i fjol. Lula har ännu inte kommenterat domen, enligt brasilianska medier.

– Ex-presidenten kommer att få överklaga domen på fri fot, men vi funderar på om han bör häktas eftersom det framkommit uppgifter som gör gällande att han gett order om att förstöra bevis, säger domare Sérgio Moro till O Globo.

"En ex-president i häkte innebär trauma"

Domen slår fast attsommarhuset var en gåva från ett byggföretag.Detta renoveradesdessutom sedan. Byggföretaget OAS som ligger bakom gåvan, som nu alltså klassats som en muta, är en av de största aktörerna inom Petrobraskartellen.

ANNONS

– Att han bett tredjeparteratt förstöra bevis gör att vi funderar på att häkta honom, men att sätta en ex-president i häkte innebär en hel del trauma. Därför avvaktar vi domen i nästa instans innan vi verkställer straffet, förtydligade domare Moro.

Fallet är en del i utredningen av den gigantiska korruptionshärva som rullats upp i landet under senaste åren. Det har redan lett till åtal och domar mot en rad politiker och företagsledare.

Separat utredning om Saab

Detta fall är separat från den utredning som pågår gällande en eventuell mutaffär som legat till grund för att svenska Saab kammade hem miljardkontraktet för att sälja svenska Gripen till Brasilien. Avtalet med det brasilianska flygvapnet var en förutsättning för att Saab skulle kunna utveckla den nya versionen av Gripen.

– Vi har inga kommentarer till det som kommit fram idag, säger Petter Larsson på Saabs presscenter till GP på onsdagen.

Känns det inte rimligt att kommentera domen eftersom han är misstänkt för korruption gällande Gripenaffären?

– Nej, vi avstår, vidhåller Petter Larsson.

LÄS OCKSÅ:JAS-affären: Lula misstänks för korruption

Till följd av kontraktet har Saab byggt en fabrik i Brasilien där man sätter ihop flygplanet. En förutsättning för affären skulle gå i land var dessutom att Saab skulle gå med på att överföra teknologiskkunskap till Brasilien.

ANNONS

Lyfte ekonomin innan kraschen

Lula var president i Brasilien mellan åren 2003 och 2011. När han lämnade presidentposten hade han fortfarande över 80 procent stöd enligt opinionsmätningar. Under sin tid vid makten genomförde han och hans socialdemokratiska Arbetarparti en rad sociala reformer som lett till minskad ojämlikhet.

Hans efterträdare och partikollega Dilma Rousseff fick ta smällen för oegentligheter som begåtts under Lulas styre. Det i kombination med monumentala kostnader för, mer eller mindre misslyckade, byggen inför VM försatte landet i en ekonomisk kris. Rousseff ställdes så småningom inför riksrätt och avgick från presidentposten.

LÄS OCKSÅ:Brasiliens president misstänkt i korruptionshärva

Dilmas efterträdare Michel Temer sitter kvar på presidentposten, men även han och samtliga i toppskiktet kring honom är misstänkta för korruptionsbrott.

ANNONS