Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I Malaga finns något för de flesta, för de som gillar sport spelar La Liga-laget Malaga CF hemmamatcher på Estadio La Roselada. Playa de la Malagueta med sin kilometer långa strand lockar de som vill bada och sola.

Europas nya kulturpärla blomstrar

Spanien är det mest populära landet när svenskar köper bostad utomlands och staden Malaga blir allt mer populär. – Malaga blomstrar i takt med att folk upptäcker staden, säger Sarah Severin, en av Fastighetsbyråns mäklare i staden.

Det senaste decenniet har det skett en stor förändring i Málaga, staden har gått från industristad till en av Europas kulturpärlor där man numera har en riktigt vacker stadskärna samt en modern hamn men allt vad det innebär från arkitektur till butiker och restauranger.
– Málaga har alltid varit en viktig knutpunkt men tidigare levde inte staden på samma sätt som den gör idag. Så förutom det självklara svaret med att ta sig ur en ekonomisk kris så har också Malaga blomstrat i takt med att folk upptäcker staden., säger Sarah Severin, som tillsammans med Sigrid Beate Jegleim och Mikaela Jonasson, driver Fastighetsbyråns kontor på plats i staden.

Här finns något för de flesta, för de som gillar sport spelar La Liga-laget Malaga CF hemmamatcher på Estadio La Roselada. Playa de la Malagueta med sin kilometer långa strand lockar de som vill bada och sola. För den vinintresserade finns det dessutom ett stort antal vingårdar i närheten. Många av de svenskar som köper bostad i Malaga i dag är vana Spanien-resenärer som kanske redan köpt bostad på någon annan ort på solkusten. Själen till vad som lockar dem till Malaga är många, enligt Sarah Severin.
– Först och främst är det generella utbudet väldigt komplett. Förutom stadskärnan med shopping och restauranger så promenerar man lätt till hamnen eller går till playan och badar. Även om vi tittar på typ av bostad så hittar vi något till dem allra flesta, radhus, villor med pool och strandläge.

Sarah Severin och hennes kollegor menar att förutom solsken och värme, är Malagas fördel att prisnivån i staden gör det möjligt att ha en avsevärt lyxigare vardag än vad man normalt skulle ha råd med. Man blir lätt uppslukad av stadens energi och stämning.

– Folk bokstavligen lever utomhus och man möter upp vänner och kollegor på stadens gator och torg över en tapa eller caña. Viktigast är nog ändå att Malaga är väldigt spanskt och inte alls koloniserat som många andra orter på solkusten.

Ur ren investeringssynpunkt är Malaga högintressant, till exempel om man jämför stadens kvadratmeterpris med andra storstäder. I Malaga har priserna under den senaste tolvmånadersperioden stigit med 4 procent, det går att jämföra med exempelvis Barcelona där priserna stigit med 6,4 procent och i Madrid med 5,1 procent. Trots en rejäl prisökning ligger priserna i Malaga fortfarande en bit under andra storstäder. Kvadratmeterpriset i Malaga är också lägre än i andra storstäder. I Madrid är snittet per kvadratmeter 2 147 euro och i Barcelona 2 542 euro. I Malaga är snittet 1 341 euro.

– Framtiden ser inget annat än ljus ut och med tanke på dem satsningar som görs är chanserna för goda placeringar lovande, säger Sarah Severin.

Hur ska man gå tillväga om man är intresserad av att köpa bostad i Malaga?

– Första steget är att undersöka praktiska saker som finansiering och budget och hur mycket du har råd att spendera. Efter det bör du sortera fram ditt favoritområde som passar det dagliga behovet och önskemålen för just dig och dig familj, på vår hemsida hittar man en kort presentation över vad stadsdelarna har att erbjuda. Här på plats går vi igenom de bästa alternativen. Vi hjälper gärna till och bollar idéer från steg ett så vi ser gärna att man hör av sig till oss i ett tidigt skede, svarar Sarah Severin.

Här kan du läsa mer om att köpa bostad i Malaga.