Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Frågan om Europas framtid förtjänar en utförlig debatt bortom enkla slagord, skriver debattörerna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

EU-valet viktigare än någonsin

Ett populistiskt spöke går runt i Europa. Under valåret 2014 kan det framkalla stora problem. Det är dags att förstå vad valet till Europaparlamentet 2014 kommer att handla om, skriver EU-kommissionär Cecilia Malmström och Jasenko Selimovic (FP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den djupa ekonomiska krisen har skapat oro, rädsla och släppt främlingsfientligheten ur flaskan. Inte sedan Andra världskriget har det funnits så många främlingsfientliga partier i Europas folkvalda församlingar som det finns i dag. Årets Europaval kommer därför att till mångt och mycket handla om hur många av dessa partier som lyckas ta sig in i Europaparlamentet och vilket inflytande de kommer att få. För Sveriges del är frågan huruvida SD tar plats i Europaparlamentet för första gången. Risken är stor att rasistiska och främlingsfientliga partier från hela Europa får tillräckligt många mandat för att bli en inflytelserik grupp i Europaparlamentet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Dessa partier i Frankrike, Nederländerna, Sverige, Österrike, Italien, Belgien börjar nu övervinna sin historiska misstänksamhet mot varandra och samarbetar för första gången. Marine Le Pen och Jimmie Åkesson har ätit lunch och samma Le Pen höll nyligen en gemensam presskonferens med Gert Wilders från det holländska PVV där de lovade att bekämpa såväl massinvandring som ”det europeiska monstret”. Även om partierna försöker framställa sig som rumsrena är deras budskap tydligt: mångkulturen ska avskaffas. En parlamentarisk grupp med dessa i Europaparlamentet skulle få inflytande över flykting- och migrationspolitiken och skulle kunna utgöra en allvarlig utmaning för Europas demokratier.

Därtill kommer de rent fascistiska partier som Gyllene Gryning i Grekland eller Jobbik i Ungern som har stora framgångar i opinionen i sina respektive länder och kan vara nästan säkra på mandat.

Vår moraliska plikt

Att förebygga och stoppa spridningen av främlingsfientlighet och rasism är inte bara nödvändigt, det är vår moraliska plikt. Europa har en blodig historia som vi bör påminnas oftare om. 1900-talets ”långa sekel” i vilket européerna förintade fler människor än i alla andra sekel sammanlagt, inleddes med skotten i Sarajevo 1914. Nationalism, krig, och hatet mot den andre kom att prägla 1900-talet. Dessa erfarenheter måste vi minnas.

Men inför Europavalet 2014 måste vi också komma ihåg att EU var ett svar på den nationalism som splittrade Europa. Genom att samla forna fiender och enas i en större gemenskap lyckades man minska konflikterna. I ett Europa där ens livschanser avgjorts av vilken sida om gränsen man föddes och vilken minoritet man tillhörde, minskade man betydelsen av gränserna genom att skapa en större, övernationell enhet. Samarbete och politiska förhandlingar ersatte soldater och stridsvagnar.

Detta samarbete har gett oss 60 år av fred. Bara genom att ena våra gemensamma krafter kan vi fortsätta bjuda motstånd till splittring och nationalism, där främlingsfientliga hetsar mot invandrare, muslimer, judar, romer, homosexuella och de europeiska medborgare som begagnar sig av den fria rörligheten.

Europavalet 2014 är därför ett ödesval där huvudkonflikten inte går mellan höger och vänster utan mellan de som tror på Europasamarbetet och EU som ett lämpligt instrument för att klara globalisering, och de som rädda för globaliseringen och hävdar att varje land klarar sig bäst ensam.

Effektiva koalitioner

Det vi liberaler tänker göra är bygga upp effektiva koalitioner och samarbeta med liberaler i andra länder för att stoppa främlingsfientlighetens spridning och stå upp för Europatanken. Den våg av extremnationalism som finns i många länder kan inte förebyggas genom individuella insatser i enskilda länder. Vi måste stå upp för en gemensam solidarisk flykting- och migrationspolitik och också visa hur viktigt det är med fortsatta öppna gränser i ett EU som är välkomnande mot omvärlden.

De kommande fyra månaderna fram till Europavalet måste därför användas för en bred diskussion om EU. En kort valrörelse där få frågor diskuteras riskerar att resultera i populistiska debatter. Det måste både politiker och media ta ansvar för. Frågan om Europas framtid, om vi behöver mer samarbete och öppenhet eller mer stängda gränser, om mest lämpliga åtgärder för att skapa ett bättre EU och förebygga nationalism, främlingsfientlighet och protektionism, förtjänar en utförlig debatt bortom enkla slagord.

Spridningen av extrema populistiska ideologier utgör en utmaning för många europeiska demokratier i allmänhet och EU i synnerhet. Med Europas unika blandning av folkslag, etniciteter och minoriteter får vi inte upprepa misstagen från förra seklet, då vi inte förmådde välkomna blandningen och i stället försökte utrota den. Vi har alla ett ansvar att förebygga en sådan utveckling och stå upp för ett EU som inte bara är världens största ekonomi, utan också har potential att vara världens största region präglad av fred, demokrati och mänskliga rättigheter. Men då krävs det politiker som vill och vågar. Därför är valet i maj viktigare än någonsin.

Cecilia Malmström (FP)

EU-kommissionär

Jasenko Selimovic (FP)

kandidat till Europaparlamentet