EU vässar sina insatser mot människohandeln

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

När man går igenom vittnesmålen från slaveriet i Europa, från offren för handeln med människor, går de nästan inte att ta in. Oscar, sju år gammal, som tvingades att tigga på gator och torg sedan hans föräldrar sålt honom till ett kriminellt nätverk. Hope, en tonårsflicka från Nigeria, som tvingades sälja sin kropp femton gånger om dagen till ansiktslösa, anonyma män.

Varje år faller hundra¬tusentals oskyldiga människor offer för människohandlare, hamnar i tvångsarbete eller utnyttjas sexuellt. Oskyldiga dödas i den fruktansvärda handeln, eller får sina liv förstörda. Vi måste nu intensifiera våra ansträngningar för att utrota de kriminella nätverken, skydda deras offer och straffa de ansvariga.

ANNONS

I dag tisdag, på den europeiska dagen mot människohandel, möts EU-institutionerna och EU:s specialorgan. Deras gemensamma mål är att enas om ett mer sammanhållet arbete mot människohandel, som nästa år ska utmynna i en ny EU-strategi.

Det finns ingen tid att förlora. Människohandel, trafficking, är inte bara en extrem kränkning av de mänskliga rättigheterna. Den anses också vara den näst största inkomstkällan för den organiserade brottsligheten och genererar varje år tiotals miljarder euro i vinster för förövarna. Enligt försiktiga uppskattningar från FN uppgår offren för människohandeln över hela världen till minst 2,5 miljoner människor, varav hälften är barn.

Mycket återstår att göra för att bekämpa dessa fruktansvärda brott. EU- kommissionen arbetar för att koppla ihop det förebyggande arbetet, tillämpningen av de lagar som finns, samt stödet till brottsoffren. Det krävs också omfattande insatser för att ta itu med de grundläggande orsakerna till människohandel, ställa förövarna inför rätta och skydda offren bättre. Vi måste se till att de kvinnor, män och barn som tvingas in i slavliknande förhållanden kan återhämta sig och återintegreras i samhället. Vi måste ge offren stöd och skydd, och hjälpa dem att övervinna rädsla och språkliga hinder när människosmugglarna ska ställas inför rätta.

ANNONS

EU-kommissionen har i år kommit en bit på vägen. Ny lagstiftning har antagits som innehåller strängare påföljder för människohandlare, omfattande förebyggande åtgärder och bestämmelser om stöd till brottsoffer. Här betonas också vikten av ett könsperspektiv i arbetet mot människohandel. Vi räknar nu med att EU:s medlemsländer ska driva igenom lagstiftningen, och EU- kommissionen ska göra allt vi kan från vår sida för att stödja dem i processen. En samordnare av EU:s arbete har också tillsatts som ska förbättra samarbetet inom unionen och på internationell nivå.

Ibland är offren inte medvetna om riskerna med lita på brottslingarna bakom sådan här verksamhet. Vad som börjar som en resa fylld av förhoppningar kan förvandlas till en mardröm. En del av våra insatser är därför inriktade på att öka medvetenheten om hur människohandeln går till. EU har skapat en webbplats med information ( ec.europa.eu/anti-trafficking ), både för allmänheten och myndigheter, om vad lagen säger och om EU-finansierade projekt. Webbplatsen innehåller också värdefulla kontaktvägar för offren.

Men EU-institutionerna kommer aldrig kunna få bukt med denna utmaning på egen hand. Samordning är oerhört viktigt, liksom stöd från många andra – brottsbekämpande myndigheter, gränsbevakare, advokater, konsulat, migrationsmyndigheter, civilsamhället, sjukvårdspersonal och andra.

Mötet i dag mellan olika EU-aktörer är ett steg mot bättre samarbete så att vi kan sätta ett förenat Europa bakom våra ansträngningar. Det är vi skyldiga Hope, Oscar och oräkneliga andra offer för slavhandeln.

ANNONS

Cecilia Malmström

EU-kommissionär för inrikes frågor

Myria Vassiliadou

EU:s samordnare för bekämpning av människohandel

ANNONS