Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

EU tiger om palestinsk FN-ansökan

Palestiniernas president Mahmud Abbas vill gå vidare med en omröstning i säkerhetsrådet om fullt FN-medlemskap för en palestinsk stat innan han utforskar andra alternativ.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samtidigt vägrar EU ge svar om hur unionen ställer sig i den känsliga frågan.

Storbritanniens utrikesminister William Hague säger att EU undviker att uppge hur unionen ställer sig i frågan om en palestinskt FN-medlemskap.

Anledningen till mörkningen är att EU hoppas att fredsförhandlingar mellan palestinier och Israel ska återupptas.

Inför ett möte med den palestinske presidenten Mahmud Abbas i New York på tisdagen sade Hague att avsaknaden av besked från EU:s 27 medlemsländer inför fredagens omröstning i generalförsamlingen är "för att sätta så mycket press som möjligt på båda parterna att återgå till förhandlingar".

Söker fullt medlemsskap

Palestiniernas president Mahmud Abbas vill dock pröva frågan i FN:s säkerhetsråd.

-Politiskt vill han pröva frågan i säkerhetsrådet först, sade den palestinske förhandlaren Nabil Shaath vid en presskonferens i natt.

Han tillade att efteråt är alla alternativ öppna och hänvisade till en eventuell ansökan till generalförsamlingen om stärkt observatörstatus i FN.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att han önskar ett möte i New York med Abbas för att återuppta direkta förhandlingar.

"Jag uppmanar presidenten för den palestinska myndigheten att öppna för direkta förhandlingar i New York och att de återupptas i Jerusalem och Ramallah, högkvarteret för myndigheten på Västbanken, skriver premiärministerns kansli i ett uttalande på måndagen.

Netanyahu, som flyger till New York på tisdagen, har sagt att palestiniernas FN-ansökan är dömd att misslyckas och att palestinierna i slutändan kommer att begära att förhandlingar återupptas.

Afrikanska ledare kontaktade

Palestiniernas utrikesminister Riyad al-Maliki uppmanade på eftermiddagen USA att omvärdera sitt beslut att motsätta sig palestinskt FN-medlemskap, uppger AFP.

Ledande amerikanska senatorer uppgav tidigare att de har uppmanat 23 afrikanska ledare att motsätta sig palestiniernas försök att stärka sin roll i FN.

Den demokratiske senatorn Chris Coons och republikanske senatorn Johnny Isakson, ordförande i senatens underutskott för utrikespolitik med inriktning på Afrika, har varnat ledarna för att en sådan åtgärd är kontraproduktiv för fredsfrågan.

"Ett ensidigt erkännande av en palestinsk stat i FN är inte i bästa intresse för det palestinska folket, eller leder till det slutliga målet om två demokratiska stater som lever sida vid sida i fred och säkerhet", skriver senatorerna.

Senatorerna betonar att Washington är av åsikten att "en lösning på den långvariga konflikten kan uppnås genom direkta, bilaterala förhandlingar mellan Israels regering och Palestinska myndigheten."