Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

EU tar hem sina medborgare

Full aktivitet pågår nu för att få ut EU-medborgare ur Libyen. Samtidigt oroas EU av en befarad flyktingvåg till följd av våldsamheterna.

– Vi är fullt upptagna med att säkra att de som vill lämna landet ska kunna göra det. Det är prioritet ett, två och tre för ögonblicket, säger utrikesminister Carl Bildt efter ett möte med EU-kollegorna i Bryssel.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Flera EU-länder evakuerar nu sina medborgare, men Carl Bildt vill inte kommentera huruvida de svenskar som finns i landet begärt att få hjälp med utresa eller om UD förbereder evakuering.

Visumförbud?

Finlands utrikesminister Alexander Stubb har föreslagit att EU ska införa visumförbud mot Muammar Gadaffi och hans närmaste krets, på samma sätt som EU gjort mot Vitrysslands Aleksandr Lukasjenko. Men utrikesministrarna var inte redo för ett sådant beslut på måndagen.

Libyen är grannland med EU och ett sammanbrott där skulle få påtagliga konsekvenser. Den senaste tiden har omkring 6 000 personer kommit i båtar från Tunisien och skulle situationen i Libyen förvärras kan trycket öka ytterligare. Särskilt som den libyska regimen hotar med att upphöra med det "flyktingsamarbete" man sedan en tid tillbaka har med Italien, som nästan stoppat flyktingströmmar den vägen.

– I Libyen finns risk för ett rent sammanbrottsscenario med mycket omfattande humanitära och andra konsekvenser. Det klart att det oroar väldigt mycket, sade Bildt.

Olja och gas

EU:s utrikesministrar fördömer våldet i Libyen. Men Carl Bildt gör sig inga större illusioner om att Gaddafi lyssnar.

– I sådana här situationer ska man vara realistisk och säga att möjligheterna till konkret inflytande är relativt begränsade, säger Bildt.

En annan källa till oro är att Libyen levererar olja och gas till Europa. En pressad och oberäknelig diktator känns inte som den tryggaste affärspartnern. Oroligheterna ledde också till rekordhöga oljepriser på måndagen. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.