Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

EU-regler ska stoppa hemmabomber

Det ska bli svårare att tillverka bomber hemma. Det är tanken bakom nya EU-regler som ska stoppa tillgången på vanliga ingredienser.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Helgens bomber kan ha varit hemmagjorda. På nätet finns en uppsjö av bombrecept.

Nya EU-regler är på gång som ska försvåra för terrorister att tillverka bomber. Det innebär att tillgången på bland annat väteperoxid, ammoniumnitrat, nitrometan och salpetersyra begränsas.

-Det ska bli svårare att tillverka bomber av de kemikalier som finns i handeln. Framför allt är det koncentrationen man vill åt, säger Henric Östmark, forskningschef på FOI.

Bland annat utfördes bombdåden i Londons kollektivtrafik 2005 med hemmagjorda sprängämnen, baserade på väteperoxid. Flera liknande attacker har stoppats i tid.

I slutet av september presenterade EU-kommissionär Cecilia Malmström ett förslag om begränsning av kemikalier som kan missbrukas för tillverkning av hemmagjorda sprängämnen. Bland annat handlar det om att producenterna ska hålla koncentrationen på farliga kemikalier på en EU-gemensam nivå.

Det finns en uppsjö av information - både på nätet och i bokform - som berättar hur man bygger bomber, vilket är ett problem, enligt Henric Östmark.

-Tyvärr finns det hur mycket som helst. En del av sajterna har riktiga bomber, på andra sajter verkar det mest som att de försöker få folk att spränga sig själva i luften. Somliga recept är riktigt farliga även för dem som tillverkar dem, säger Henric Östmark.

En svensk medborgare som dömts till livstids fängelse för terrorbrott i USA startade till exempel flera hemsidor med information om hur man lyckas med ett terrordåd.

Men liksom i helgens dåd går det ofta inte som planerat. Vid tidigare terrorattacker i europeiska huvudstäder har i många fall flera av bomberna inte utlösts. Vid attackerna i Madrids tunnelbana utlöstes 10 av 13 bomber. I London var det fyra bomber som fungerade i den första omgången av bomber, och i den andra omgången var det ingen av bomberna som fungerade.

-Det finns en rätt stor felfrekvens i sådana här attacker. Även om man vet hur man gör behövs det en viss kunskap och färdighet för att få det att fungera. Det är väl det som räddar oss i många situationer, säger Henric Östmark.