Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

EU inleder process mot vargjakten

Den svenska vargjakten bryter troligen mot EU:s lagar. Det anser EU-kommissionen som nu inleder en process mot Sverige. Samtidigt tycks det klart att nya vargar kommer att sättas ut redan i vår.


Den svenska vargjakten bryter troligen mot EU:s lagar. Det anser EU-kommissionen som nu inleder en process mot Sverige. Samtidigt tycks det klart att nya vargar kommer att sättas ut redan i vår.
Det meddelade miljöminister Andreas Carlgren på torsdagen. Planen är att utsättningen börjar i april, med vargvalpar som fötts i djurparker, för att sedan fortsätta med vilda vuxna vargar, hämtade från Finland, i oktober.
Avsikten är att stärka den hårt inavlade stammen genetiskt. Länsstyrelserna i åtta län får nu i uppdrag att peka ut lämpliga områden.
Carlgrens presskonferens hölls samtidigt som EU meddelade sitt beslut, men detta var en tillfällighet, hävdar han.
– Det här kommer inte som ett svar på kommissionens frågor, säger han.
Misstanken består
EU:s beslut innebär att kommissionen nu inleder ett formellt överträdelseförfarande mot Sverige. I praktiken innebär det att EU skickar en formell underrättelse som Sverige måste svara på. Om svaret inte är tillfredsställande går processen vidare, och kan sluta i EU:s domstol.
EU:s miljökommissionär Janez Potocnik förklarar för TT att den svenska regeringen inte lyckats övertyga kommissionen om att vargjakten överensstämmer med EU:s miljölagar.
– Det är min uppgift som kommissionär att skydda unionens lagstiftning. Och misstanken finns kvar att den svenska vargpolitiken bryter mot vad som sägs i lagen, säger han.
– Den svenska vargstammen har en ogynnsam bevarandestatus, vilket också den svenska regeringen håller med om, och allmän licensjakt ska inte bedrivas på sådana arter. Vi är också bekymrade över att den svenska regeringen satt ett tak på vargstammen.
Jakten fortsätter
Han är medveten om att jakten delvis motiveras med att den kan öka acceptansen för vargarna i varglänen.
– Jag förstår argumentet. Men det är ett argument jag inte kan ta hänsyn till. Vi måste följa lagstiftningen så strikt som möjligt, säger Potocnik.
Han välkomnar att den svenska regeringen nu ska börja utsättningen av vargar, men tillägger att det inte ändrar EU:s inställning till licensjakten i nuläget. Carlgren tror dock att motsättningarna går att överbrygga.
– Jag är övertygad om att vi kan skingra tvivlen om vår vargpolitik, säger han.
Samtidigt poängterar han att han anser att den svenska rovdjurspolitiken ska avgöras i Sverige, inte i Bryssel.
Han tror också att det blir licensjakt på varg även kommande år.
– Det är grundhållningen i den politik vi har, men vi kommer aldrig att hota utvecklingen mot god bevarandestatus.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se