Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

EU-dom mot Google: Rätt "att bli glömd"

Personer kan i vissa fall begära och få rätt till att sökmotorer på internet, som Google, ska ta bort sökresultat som innehåller personliga uppgifter. Det enligt en dom i EU:s domstol i dag.

Beslutet kommer efter en spansk rättsprocess där en man begärt att Google ska ta bort föråldrade, integritetskränkande uppgifter om honom i sökresultaten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Fallet har tagits vidare till EU:s domstol som nu konstaterar att människor kan ha rätt att få sina uppgifter "glömda" om dessa anses bryta mot ett unionsdirektiv som bland annat ska skydda rätten till privatliv.

I det spanska fallet gick en medborgare till domstol efter att personliga detaljer om hans inblandning i ett fall gällande skuldlösning fortsatt att dyka upp i en onlineversion av en tidningstext långt efter att han fått rätt i fallet.

En spansk domstol gav tidningen rätt eftersom informationen varit korrekt vid tillfället då artikeln skrevs, men menade att Google skulle ta bort artikeln från sina sökresultat. När Google överklagade bad Spanien EU-domstolen om vägledning.

Google säger sig vara "besviket" över domslutet, skriver BBC. Bolaget utreder nu vilka konsekvenserna kan bli.