Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Oscar Sjölander har sprungit många lopp alldeles för snabbt. Nu har han tänkt om.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ett varv utan tidspress för Oscar

Ett skräckmaraton i Skövde blev slutet på Oscar Sjölanders jakt på tider. Nu springer han för att koppla av – utan klocka. – Jag vill aldrig mer tillbaka dit, säger han.

Han kommer från en springande släkt där både farfar och pappa var inbitna löpare. Och Oscar Sjölander visade tidigt att talangen fanns där. Efter att ha utmärkt sig inom terränglöpning och banlopp i sin ungdom började han springa längre sträckor. Bland annat Göteborgsvarvet. Rekordet är på imponerande 1,17. Det kommer Oscar aldrig att slå.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Då sprang jag 12–13 mil i veckan. Man begränsar sig väldigt mycket och gör stora uppoffringar. Jag är pappa till två barn och vill ha tid med dem. Det är ett val jag har gjort, säger Oscar.

Valet gjorde han 2008. Efter ett maraton i Skövde, där han sprang på grymma 2,53, blev han tröttare än någonsin. Han mådde inte bra och insåg att det helt enkelt inte var värt det. Oscar la ner löpningen helt ett tag och började sedan om från början.

– Jag lämnade klockan hemma. Det var lite jobbigt i början att inte veta hur länge man sprungit, men man vande sig. Och nu kan jag springa var jag vill, på den tiden var det ofta samma sträckor för att jämföra tiderna.

Nu njuter Oscar av löpningen. Den blir ett avbrott i vardagshetsen i stället för ännu ett stressande moment i livet. Och när han ser alla skadebekymmer som hårdsatsande löpare får är han glad att han inte är en av dem.

– Antingen tränar man sönder sig eller så håller man det på en nivå där man kan njuta av att springa.

Men hur är det med tävlingsinstinkten? Den som funnits där sedan barnsben?

– Mina kompisar tror inte på mig, de säger "säkert att du ska ta det lugnt" men jag SKA det. Jag vill aldrig mer känna den tröttheten som jag kände i Skövde.

Hälsotrenden står stark i samhället i dag. Allt fler tränar allt mer extremt. En oerhört krävande sport som triathlon har blivit "folklig" och det köps träningsprylar för miljoner. Oscar Sjölander ser med viss skepsis på utvecklingen.

– Visst, det är bra med hälsa men det blir en hets. Jag försöker fjärma mig från det i dag. Folk borde passa på att njuta mer tycker jag.

Du är en av de som vunnit startplatser av GP. Vad blir taktiken på lördag?

– Jag har ingen. Men min icketaktik är att inte bli trött. Att springa lugnt. Alltså, jag kommer ju att bli trött, men jag ska inte jaga det, utan låta det komma till mig.

Klarar du det då?

– Det är inte lätt att vänja sig av med tävlingsinstinkten. Jag kommer ju från ett helt annat håll. Men jag vill aldrig tillbaka dit igen, säger Oscar Sjölander.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.