Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Ett nederlag"

– Detta är ett stort nederlag för svensk valdemokrati. Statsvetaren Sören Holmberg är klart bekymrad över det extremt svaga valdeltagandet i omvalet i Västra Götaland.

– Det är det näst sämsta valdeltagandet vi haft någonsin, säger Holmberg. Det absoluta bottenrekordet gällde också ett landstingsval. Då gick 38,2 procent och röstade. I omvalet till regionen röstade cirka 43 procent av de röstberättigade.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Detta är ett riktigt underbetyg och det illustrerar att vi måste se över vallagen och hur man gör sådana här omval. Jag tycker att Valprövningsnämnden ska ha möjlighet att omfördela mandat utan att behöva ha sådana här omval som naturligtvis får låg legitimitet när bara hälften av väljarna röstar, säger han.

Landstingsvalet är det "glömda valet".

– Och det har att göra med att det är så små skillnader mellan partierna i landstingspolitiska frågor. Det blir ingen valrörelse, det blir ingen kamp när det inte skiljer sig åt så särskilt mycket. Det blir ett slentrianröstande i de här valen och det har ju bekräftats här.

Socialdemokraterna hade framgång i Västra Götaland men framför allt gick man mycket starkt fram i Örebrovalet.

– Det är delvis överraskande med tanke på det låga valdeltagandet att de ändå lyckats göra så bra ifrån sig. Men samtidigt är sjukvårdsfrågorna deras frågor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.