Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ett hårt slag mot området

Förfärligt! Att det ska hända här igen efter knivmord, våldtäkter och skottlossningar, tycker folk i Länsmansgården.

Polisens blåvita avspärrningar fladdrar för den kyliga blåsten på tisdagsmorgonen. Det var vid 20-tiden på måndagskvällen, som polisen fann en död kropp i den oländiga terrängen mellan hållplatsen och före detta vårdcentralen. Utan bevis tar alla för givet att den döda är 27-åriga Elin Krantz.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är overkligt, fruktansvärt. Jag har inga ord för att beskriva känslan. Jag förstår inte att det finns folk som gör sånt, säger Sofia Karlsson i väntan på vagnen till stan i morgonrusningen.

Hon har bott 18 år på Temperaturgatan och trivs med närheten till stan och naturen.

Dragomir Stajanovic ser sig förvånat omkring, medan han går ner för trappan till hållplatsen. En polisbil i bortre änden stoppar alla från att gå upp för slänten. Ytterligare två polisbilar vakar runt avspärrningarna.

- Stackars flicka. Jag kommer från före detta Jugoslavien. Där hände en massa såna saker, säger han.

23-årige Mihail Souchko är också luttrad. Han är uppvuxen i Ryssland och har varit med om att hitta nedgrävda lik.

- Jag vill gärna flytta, särskilt om man tänker på mordet vid bankomaten och skottlossningen senast. Jag har en liten son och en flickvän, som också vill flytta, säger Mihail.

Polisens tekniker, som inledde den tekniska undersökningen natten till tisdagen, har uppehåll under tisdagsförmiddagen. Avspärrningarna omfattar alla gångvägar ner till hållplatsen fram till fritidsgården Vårvinden. Inte ens barnvagnar och rullstolar kan ta sig ner till vagnen utan extra tillstånd.

Magdalena Ståhl, 29 år, med balkongutsikt över området, förstod redan på måndagskvällen vad polisuppbådet och avspärrningarna gällde. Då hade redan syskon och anhöriga tapetserat området med anslag och foton på Elin Krantz.

- Otäckt. Jag vågar inte gå ut på kvällarna. Här har varit våldtäkt, bränder och skottlossningar.

Det vanliga gänget hänger som vanligt på torget, alldeles nära bankomaten där Per Nordkvist blev knivhuggen till döds av en 18-åring. Alla vet vad polisen ännu inte bekräftat: det är Elin och kroppen hämtades vid ettiden på natten. Kyrkan är öppen för den som behöver tala om sin oro.

- Flickan verkar ha bra engagerade vänner. De har satt upp massa lappar här. Det händer för mycket. På 1970-talet hade vi två poliser i området, som kände alla. Det heter ju inte Länsmansgården för ingenting. Det är inte bra med alla nedskärningar, säger Berry Toresen.

Margareta Sjöholm, som arbetar med trygghetsfrågor för stadsdelen och bostadsbolagen, känner de flesta som passerar torget efter 18 års arbete i området.

- Har vi bara otur? Varför händer det just här? Det måste vara någon som känner området väl. Har någon gått av vagnen med henne? I så fall har de sett det med kameran på vagnen. De finns i alla vagnar, säger Margareta Sjöholm.

Hon sammanfattar det alla på torget instämmer i:

- Nu är det jätteviktigt att polisen hittar vem som gjort detta. Det är det allra viktigaste. Det är inget normalt beteende!

.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.