Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Uppskattningar som har gjorts visar att mellan 10 000 och 18 000 ingenjörer kommer att saknas år 2020, skriver Helene Odenjung (FP).

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ett fjärde år på Teknikprogrammet ger fler ett jobb

Folkpartiet och Alliansen vill inrätta ett fjärde år på Teknikprogrammet i Göteborg eftersom den inriktningen saknas i Göteborgsregionen. Men de rödgröna partierna röstar emot, skriver Helene Odenjung.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Göteborg är fortfarande en industristad. Attityden de senaste åren har varit att vi inte kommer att vara det i framtiden, men det är inte sant. Industri kommer att spela en viktig roll även framöver.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Däremot har den snabba tekniska utvecklingen förändrat industrin och våra utbildningar måste förändras. Företagens framtida kompetensbehov måste säkras. Därför är det väldigt glädjande att lärare vid Lindholmens tekniska gymnasium är redo att lyfta programmet, för det behövs. Nu behöver bara Socialdemokraterna tänka om.

Tusentals ingenjörer saknas

Ska Göteborg vara en framgångsrik kunskaps- och industristad på 2000-talet måste vi förse industrin med duktiga ingenjörer. Uppskattningar som har gjorts visar att mellan 10 000 och 18 000 ingenjörer kommer att saknas år 2020.

Regeringen har meddelat att det industritekniska programmet ska avskaffas, i stället får gymnasieskolans teknikprogram minst en ny industriell inriktning. Samtidigt kommer det fjärde året på Teknikprogrammet, som har varit en försöksverksamhet, att permanentas.

Folkpartiet och Alliansen har vid två tillfällen de senaste åren lagt förslag om att inrätta ett fjärde år i Göteborg eftersom den inriktningen saknas i Göteborgsregionen.

En bra yrkesutbildning

Ett fjärde år på Teknikprogrammet ger eleverna både en bra yrkesutbildning inom en sektor som växer, de vill säga ökar deras möjligheter till jobb, samtidigt förbereder det eleverna för fortsatta studier till exempelvis civilingenjör.

De rödgröna partierna i nämnden har röstat ner förslaget båda gångerna, utan någon större motivering. Ytterst märkligt att inte vilja ligga i framkant genom att vara med på statliga satsningar och utveckla utbildningen.

Teknikprogrammet, som finns på flera skolor i Göteborgsregionen, har med rätt satsningar alla förutsättningar att locka fler unga. Potentialen är stor!

Helene Odenjung

kommunalråd och förste vice ordförande i Utbildningsnämnden