Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Espresso - kapslar - test

Målfotot visade dött lopp mellan Nestlé och Nescafé. Två espresso placerades i topp när smaken på åtta sorters kapslar testades.

Kapselmaskinerna invaderar hemmen. Kapselmaskinerna invaderar hemmen. Experter må förfasa sig, men för den som inte kan eller vill göra kaffe som en barista är kapslarna en av flera möjliga genvägar. Om än dyrare per kopp i längden än bönkaffe för hemmabruk.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

GP:s konsumentpanel har använt sina smaklökar och i ett blindtest läppjat sig igenom åtta sorters espresso. Fyra produkter i testet fick väldigt tydligt resultat: fem fyrar i betyg till de två i topp och en fyr vardera till de två i botten.

En majoritet i panelen var överens om att espressosorten cremoso från Ethical Coffe Company smakade minst gott:

- Kan det inte vara så att det är lättare att hitta det som är dåligt än det som är bra, undrade Carl Sandström.

Amir Ghazaeri konstaterade att om han hade köpt den sorten privat hade han gått tillbaka med kapslarna till butiken. Så dåligt tyckte han att det smakade.

Han valde testets Livanto från Nescafé som den avgjort bästa espressosmaken. Det visade sig vara en av de sorter som han haft hemma till sin kapselmaskin från Nespresso. Valet grundades på att det till den maskinen bara finns kaffekapslar, inga andra dryckeskapslar, och många blandningar och smaker i espressourvalet:

- Jag varierar kaffet hela tiden. Det senaste jag köpte var med kokosnyanserad smak, berättade Amir Ghazaeri.

Markus Hällstrand har faktiskt två kapselapparater hemma utöver den vanliga kaffebryggaren. En är av samma fabrikat som panelkollegans, och den andra har han valt utifrån att kapslarna kan köpas i den vanliga mataffären. Till skillnad från Nespresso-kaffet som än så länge måste beställas från e-butiken för den som bor i Göteborg:

- Jag gillar att se etiketterna och handlar det som ser fint ut, konstaterade Markus Hällstrand.

Så det var vana espressokonsumenter bland våra provsmakare. Och kaffedrickare – Kristina Carlsson medgav att konsumtionen normalt ligger på sju-åtta koppar per dag. Åtminstone är det så många som fylls på och ställs på skrivbordet:

- Det är ju inte säkert att jag dricker upp alla, sa hon.

Hemma använder hon pressbryggare. Då med specialmalet kaffe, avsett för den bryggmetoden.

- Det är lätt att brygga på det viset och jag är den enda kaffedrickaren hemma, förklarade Kristina Carlsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.