Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Eskalering i global Assange-jakt

Jakten på Wikileaks-grundaren Julian Assange intensifieras. Interpol har utfärdat en internationell efterlysning och USA:s justitiedepartement driver en brottsutredning om läckorna. Men att fälla Assange för publiceringarna kan visa sig vara en omöjlig utmaning.

I USA växer ilskan över offentliggörandet av hemlig diplomatisk korrespondens i läckan som Wikileaks själva döpt till "Cablegate". Tv-kanalen Fox News konservative kommentator Bill O'Reilly kallar Wikileaks källa för en "förrädare" som "förtjänar att avrättas eller fängslas på livstid", och kräver Julian Assanges huvud på ett fat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag önskar att en drönare träffade Assange, sade O'Reilly, som också passade på att notera att Wikileaks delvis finns i Sverige som han tidigare kritiserat Barack Obama för att vilja imitera.

Amerikanska bevis saknas

Även andra framstående konservativa representanter vädrar blod och den republikanska politikern Sarah Palin jämförde Assange med Usama bin Ladin med krav på att han skulle fångas in.

USA:s justitiedepartement har öppnat brottsutredning om publiceringen av dokumenten och justitieminister Eric Holder har poängterat att myndigheternas löften om handling inte bara är tomt vapenskrammel.

En fällande dom mot Assange kan dock vara betydligt mer avlägsen än vad amerikanska myndigheter hoppas. Juridiska experter specialiserade på spionfall säger att en fällande dom kräver bevis för att Assange själv har haft kontakt med främmande makter med avsikt att förse dem med hemlig information. Ingen sådan bevisning finns i dag och inga sådana anklagelser har heller riktats mot Assange.

– Det vore väldigt svårt för USA:s regering att dra Assange inför rätta för det han har gjort, sade Mark Zaid, en försvarsadvokat specialiserad på liknande fall.

Advokat: Andra motiv

Men svenska misstankar mot Assange för sexuella övergrepp trappar ändå upp det internationella polisdrevet mot honom. Interpol meddelade på onsdagen att man gått ut med en "red notice" som uppmanar medlemsländerna att gripa Assange.

Assanges svenske advokat Björn Hurtig är mycket förvånad över Interpols handlande:

– Det är väldigt förvånande att Interpol vidtar så extrema åtgärder för något som hovrätten sagt är en våldtäkt av mindre allvarlig art. Detta känns löjeväckande, säger Hurtig, som säger sig tro att andra motiv, kopplade till Wikileaks, ligger bakom beslutet.

Samtidigt kämpar amerikanska diplomater med utrikesminister Hillary Clinton i spetsen febrilt för att begränsa skadorna av skandalen, senast under onsdagens Osse-toppmöte i Kazakstan. Biträdande utrikesminister Willam Burns sade samtidigt att läckan "avsevärt skadat" amerikansk diplomati.

TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.