Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Epidemi av RS-virus över Sverige

En epidemi av RS-virus florerar nu i hela landet. Håll borta spädbarn från köpcenter, bussar och spårvagnar, manar vården.

Sjukvården i hela Sverige ser just nu att många barn insjuknar med andningsbesvär. Enligt ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen har flera små barn blivit så dåliga att det krävts sjukhusvård. Anledningen är den epidemi av RS-virus som florerar i hela landet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Den här epidemin är i paritet med tidigare när det gäller antalet insjuknade, men det är fasförskjuten. Normalt nås kulmen vid utbrott av RS-virus i november och december. Nu har vi inte nått kulmen i epidemin än, trots att vi är inne i mars, säger Henrik Almgren, verksamhetschef på barnakuten vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Akutmottagningen på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg har de senaste veckorna haft en extremt hög belastning på grund av RS-epidemin. Mellan 170 och 180 patienter per dygn har sökt till akuten. Av dem är 75 små barn under två års ålder.

- Alla är inte så illa däran att de behöver läggas in. För närvarande har vi åtta patienter som får respiratorhjälp för att kunna andas, uppger Henrik Almgren.

Framför allt har besöksfrekvensen varit hög under kvällar och nätter.

- Det är då barnmottagningarna inom primärvården inte har öppet. Och naturligtvis ska man söka till barnakuten om man är orolig för sitt barn, framför allt om men har ett spädbarn som uppvisar RS-symtom, säger Almgren.

- Som alltid måste de svårt sjuka barnen prioriteras. Det medför långa väntetider eller hänvisning till andra vårdinstanser för de barn som inte har livshotande tillstånd, fortsätter han.

RSV, Respiratory syncytial virus, är ett virus som ger en luftvägsinfektion. Större barn får en rejäl förkylning med hosta. För spädbarn kan situationen bli allvarlig. Symtomen hos de små barnen är framför allt andningsproblem, trötthet och svårigheter att äta.

- För riktigt små barn, under två år, kan viruset vara livshotande, säger Henrik Almgren.

Smittsamheten är hög. RS-virus smittar genom droppsmitta. Viruset överlever dessutom länge på ytor och sprids därför även via händer.

Henrik Almgren, Thomas Arvidsson, barnhälsovårdsöverläkare vid primärvården i Göteborg, och Ann Söderström, smittskyddsläkare på VG-regionen, uppmanar föräldrar till barn som är mindre sjuka att i första hand söka vård på sin vårdcentral, jourcentral eller barnmottagning.

Spädbarn bör enligt experterna hållas borta ifrån miljöer där det finns risk att utsättas för smitta.

- Det handlar om inomhusmiljöer där många människor samlas och allmänna kommunikationer. Undvik så långt möjligt Östra Nordstan, Ikea, spårvagnar och bussar. Det är för övrigt miljöer som är olämpliga för småbarn även när det inte är epidemi-tider. Små barn är generellt mycket mottagliga för infektioner, i synnerhet under den kalla årstiden, säger Henrik Almgren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.