Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ensam bombman i Moskva

Utredarna tycks ha enats om att en ensam förövare sprängde bomben på Domodedovo-flygplatsen i Moskva. Polisen jagar en terrorgrupp från Stavropol-regionen, nära det oroliga norra Kaukasien.

Den man som tros ha sprängt bomben syns på film från övervakningskameror från ungefär en kvart före dådet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Under hela den tiden stod terroristen, klädd i svart jacka och en basebollkeps, på samma plats, utan att prata med någon, inte ens i telefon. Han verkade lugn, men såg sig om några gånger, sade en källa inom utredningen till nyhetsbyrån Interfax på fredagen.

Explosionen genomfördes uppenbarligen enligt ett "strikt tidsschema".

– Terroristen hade möjlighet att detonera bomben när det fanns maximalt med människor omkring honom, men gjorde inte det.

Jagar 32-åring

35 personer dödades och över 100 skadades i attentatet. 129 skadade ligger fortfarande på sjukhus.

Polisen uppges söka efter en 32-årig etnisk rysk man som konverterat till islam och lett en terrorgrupp i Stavropol-regionen, Nogaj Jamaat, som bland annat utpekats som ansvarig för en bomb i Pjatigorsk i augusti då över 20 människor skadades.

– Även om den här gruppen nästan helt har utraderats så återstår vissa fragment och deras aggressivitet har vuxit, sade källan till Interfax.

32-åringen själv tros ändå inte ha varit den som sprängde sig själv i måndags.

– Bilderna från en av videokamerorna visar tydligt att det var en annan, sade en utredare till nyhetsbyrån Ria.

Nyårsdåd

Flygplatsdådet har kopplats till vad som tros ha varit ett misslyckats sprängdåd i Moskva på nyårsafton, då en kvinna från norra Kaukasien – möjligen 32-åringens hustru – ska ha sprängt sig själv i luften av misstag.

Enligt uppgifter i ryska tidningar ska kvinnan ha planerat att spränga sig och sin bomb bland nyårsfirare på Manegeplatsen i centrala Moskva.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.