Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Enochson och Skånberg är en skam för Kristdemokraterna

Det kanske mest intressanta inslaget på årets Pridefestival var att även Kristdemokraterna deltog. Tyvärr var inte Kristdemokraternas medverkan lika populär bland alla partimedlemmar. Det är en skam för både Kristdemokraterna och hela Alliansen med dessa ultrakonservativa personers uttalanden, skriver Bo Anderssen (FP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den årliga Pridefestivalen har nu avslutats i Stockholm. HBTQ-rörelsen kan glädjas åt en allt större tolerans i samhället. En rad viktiga framsteg har tillkommit som stärker de homo-, bi- och transsexuellas ställning i samhället. Nu senast är lagen om tvångssterilisering vid könsbyte på väg att avskaffas. Barbro Westerholm (FP) kommer att lägga ett förslag i riksdagen om detta när den öppnar och det finns en bred majoritet för att förslaget skall gå igenom. Det är bara Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna som är emot.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det kanske mest intressanta inslaget på årets Pridefestival var att även Kristdemokraterna deltog. Partiet är, tillsammans med Sverigedemokraterna, utan tvekan det mest konservativa när det gäller synen på HBTQ-frågor. Det var därför ett mycket uppskattat inslag på festivalen.

Tyvärr var inte Kristdemokraternas medverkan lika populär bland alla partimedlemmar. Riksdagsledamoten Tuve Skånberg har uttalat sig mycket kritiskt. Han har bland annat i Sveriges radio varit kritisk till att Kristdemokraterna har deltagit med ett tält. Han sa att det är lika lämpligt som om de deltagit i vänsterpartiets första maj-demonstration och att de stöder en agenda som partiet inte stöder. Även riksdagsledamoten Anneli Enochson är mycket kritisk till partiets medverkan i Pridefestivalen. Hon skrev den 29:e juli på sin blogg "Jag tycker INTE heller det är ok att skattepengar går till att sponsra Pride och på detta sätt hylla dekadansen som följer i Prides spår."

Det är en skam för både Kristdemokraterna och hela Alliansen med dessa ultrakonservativa personers uttalanden. När partiets presschef Martin Kits uttalar sig hur man internt skall handskas med frågan säger han "Det får bli en fråga när riksdagen är återsamlad."

Det är ofattbart att dessa homofober tillåts hålla på och sprida galla över HBTQ-personer. Jag anser att detta är en fråga som Kristdemokraterna måste ta tag i med en gång. Det kan inte vänta tills riksdagen öppnas!

Jag är själv heterosexuell. Men det är i ett fritt, öppet och demokratiskt samhälle en självklarhet att man skall ha rätt till sin egen kropp och sin egen sexuella identitet. Vi politiker skall inte ha någon åsikt om vad som är rätt eller fel i dessa frågor.

Bo Anderssen (FP)

ledamot i Norra Hisingens stadsdelsnämnd.