Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En vardagskväll i Rosenlund

Förra året straffades åtta sexköpare som åkt fast i Göteborg. Det är färre än de som köper sex i Rosenlund en vardagskväll.

Ensamma män - en ung gangster i en BMW, en pensionär i en sliten Golf, en byggentreprenör i hustruns Volvo eller en affärsinnehavare i företagets pick-up - svänger långsamt in på Läroverksgatan från Hvitfeldtsplatsen.

De spanar efter prostituerade, gör en u-sväng och kör tillbaks eller svänger upp på Arkitektgatan till Kaserntorget för att vända och ta en tur in på Sahlgrensgatan längs med vallgraven.

En del stannar till på parkeringen på Hvitfeldtsplatsen, stänger av billjuset, sitter kvar bakom ratten och väntar.

Några flickor på höga klackar kommer fram, sidorutor vevas ner, bildörrar öppnas och paren åker iväg.

Efter någon kvart är flickorna tillbaka.

Scenen upprepas timme efter timme.

Rosenlund lika med sexhandel

Gatan vid Feskekörka är tystare sedan politikerna, i hopp om att få bort sexhandeln, stängde av den för genomfartstrafik efter klockan 22. Men handeln har inte flyttat. I kvarteret intill fortsätter den som förut.

Cementpelarna som satts upp i Läroverksgatans ände mot spårvagnsspåren på Magasinsgatan hindrar inte trafiken.

I Göteborg är Rosenlund synonymt med sexhandel.

Hur många affärer som görs upp och vad de omsätter en vardagskväll är oklart eftersom Skatteverkets krav på kassaregister vid kontanthandel inte existerar här. Men handeln är omfattande. En torsdagskväll, då stadsmissionen bjuder på fika och kondomer, kan ett tjugotal prostituerade kvinnor dyka upp.

Veteranerna på gatan säger att affärerna gick bättre förr, innan sexköpslagen infördes.

Nu kommer polisen ibland och skrämmer i väg kunderna.

Men risken för en sexköpare att åka fast i Rosenlund är mycket liten. Den risken är betydligt större på Malmskillnadsgatan i Stockholm eller på Celsiusgatan i Malmö, visar GP:s granskning av samtliga sexköpsdomar de senaste tre åren.

Bara åtta dömdes

Sammanlagt väcktes åtal mot 138 personer för köp av sexuella tjänster. Under åren 2007-2009 fick ytterligare 197 personer strafförelägganden.

Förra året var skillnaden extra stor mellan de tre storstäderna. I Stockholm straffades då 106 sexköpare och i Malmö 15 personer. I Göteborg dömdes bara åtta sexköpare under hela fjolåret.

Granskningen visar också att alla socialgrupper finns företrädda bland sexköparna. Fyra av tio är företagare eller affärsmän. Bland höginkomsttagarna - som tjänar över en halv miljon om året - finns advokater, läkare och höga chefer inom näringslivet.

En majoritet av de dömda sexköparna är ogifta. De allra flesta är män mellan 30 och 60 år, men här finns även yngre och äldre.

En kvinna som regelbundet säljer sex i Göteborg säger att det bara är de riktigt dumma männen som döms. Bland de prostituerade skämtas det ibland om en kund som åkt fast två gånger. Han kallas "återfallsförbrytaren".

Har egna bilar

Numera har flera kvinnor egna bilar med sig till Rosenlund. Och de är noga med att inte bjuda polisen på några bevis. Väljer säkra platser för att utföra tjänster och ta betalt.

- En gång blev jag stoppad av polisen när jag kom tillbaka med en kund efter uträttat ärende. Jag förklarade att vi hade druckit kaffe tillsammans och kunden som satt bredvid mig sa först inte ett ljud. Men när polisen lutade sig in i bilen och frågade om han hade köpt sex sade han ja. Det svaret kostade honom 10 000 kronor, berättar en av de prostituerade.

Polisens närvaro stör ändå sexhandeln. Numera säljer betydligt färre kvinnor sex i Rosenlund. Kanske föredrar de bekvämare arbetsförhållanden och därför har lämnat gatan för cyberrymden.

- Nu för tiden gör flickorna reklam på nätet. Och de åker runt till olika städer och bor på hotell, säger en av gatans veteraner.

7 000 kronor för en natt

På Internet är flickorna lätta att hitta.

Som sexiga Sara som skriver på engelska, tar 7 000 för en natt och bara vill träffa svenska/europeiska män som vet hur man behandlar en dam med respekt. Och som för övrigt söker en lägenhet.

Eller den brasilianska tjej i Göteborg som säger sig ha stora, runda och fasta bröst med d-kupa.

Eller Angelina som berättar att hon är en fantastisk personlighet med hög intelligens, sprakande konversationstalang och massor av humor.

En del flickor reser runt och tar emot några dagar i Stockholm, några i Göteborg och några i Malmö.

Polisen spanar också på nätet även om de åtta som straffades för sexköp förra året i samtliga fall raggat upp kvinnor i Rosenlund.

Spanare på hotellen

Året innan fastnade flera sexköpare sedan polisen läst annonser på internet. Polisen ringde upp och stämde träff på hotell Mornington, Robinson och Ibis för att sätta ut spanare som klev in i rummen när kunderna stod med rumpan bar.

Flera sexköpare på hotell Ibis greps dock inte på bar gärning. De filmades när de gick i rummen och haffades senare eftersom polisutredningen, som leddes av internationella åklagarkammaren i Stockholm, i första hand var ute efter flickornas hallick, en 32-årig göteborgare som sålde unga flickor både i Stockholm och Göteborg.

Straffen är låga för de sexköpare som trots allt åker fast. Fängelse finns i straffskalan, men ännu har ingen hamnat i fängelse på grund av sexköp.

För många är skamstraffet värre.

Kanske är det därför mannen med det stripiga håret i den rostiga Toyota som står parkerad vid husväggen på Läroverksgatan blir nervös. Han riktar helljuset mot oss, rivstartar och försvinner.

En ensam kvinna kvar

Senare på kvällen finns en enda sexsäljare kvar i nästan folktomma kvarter. Det är en kvinna i 55-60-årsåldern, blond och klädd i lång svart kappa. Hon är förvillande lik de kvinnor i samma ålder som någon timma tidigare stod med bärkassar från Hemköp och väntade på sina män.

Skillnaden är att den ensamma kvinnan inte har något att bära på. Varken handväska eller matkassar. Hon går fram och tillbaka mellan de parkerade bilarna, viker runt ett hörn, sneddar förbi jazzklubben Nefertite och strosar vidare på Läroverksgatan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.