Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Höger eller vänster? Jimmie Åkesson (SD).

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

En spade är en spade

Bedöm de politiska partierna utifrån vilka deras ståndpunkter är och vad de gör, inte vilka etiketter som sätts på dem.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Vi lever i etiketteringens tidevarv. Allt och alla ska kategoriseras, frivilligt eller med tvång. Etiketterna används sedan antingen för att sänka motståndaren eller för att upphöja det egna jaget. Parallellt med detta pågår en sällan skådad urvattning av alltifrån ideologier (liberalism) till historiska referenser (Auschwitz) och ord (rasism). Resultatet blir allmän förvirring och en alltmer polariserad diskussion.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Statsvetaren Anders Sundell har på bloggen Politologerna sammanställt hur Sverigedemokraterna röstat i 371 voteringar sedan fjolårets riksdagsval. Sundells genomgång visar att Sverigedemokraterna oftare röstat med den rödgröna regeringen än med allianspartierna. I 51 procent av fallen där Socialdemokraterna och Moderaterna varit oense har Sverigedemokraterna röstat med Socialdemokraterna, och i bara 22 procent av fallen med Moderaterna. När de borgerliga satt vid makten gjorde Sverigedemokraterna tvärtom. Under alliansregeringens andra mandatperiod röstade Sverigedemokraterna med Moderaterna i 70 procent av fallen, medan Socialdemokraterna bara fick Sverigedemokraternas stöd i tio procent av fallen.

Betyder det att den rödgröna regeringen driver sverigedemokratisk politik, eller att den förra regeringen gjorde det? Är Sverigedemokraterna ett höger- eller vänsterparti och är det ens viktigt? Enligt Sundell beror förändringen sannolikt inte på att varken Socialdemokraterna eller Moderaterna förändrat sin politik. Snarare ligger förklaringen i att sittande regering, liksom Alliansregeringen under sin sista mandatperiod, befunnit sig i minoritet och därför undvikt att lägga förslag där risken för nederlag varit överhängande.

"Tidigare har vi snabbt utifrån voteringarna dragit slutsatsen att SD är ett högerparti. Men vi måste vara försiktigare med att dra slutsatser än vad jag varit, man kan inte säga att SD står till vänster utifrån de nya voteringarna. Man får titta på andra saker, vilka de faktiska ståndpunkterna är i frågorna.", påpekar Anders Sundell (DN 22/5).

Den sista meningen är viktig. Bedöm människor utifrån vad de säger och ännu mer efter vad de gör. Om målet med en levande samhällsdebatt är att hitta konstruktiva lösningar har vi allt att förlora på rådande utveckling.

GP 27/5-15