Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

En seger för Libyen

Gaddafi är död och libyerna firar. Nu måste fokus ligga på att nå stabilitet så att det framöver kan hållas val.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Gaddafi är död. Världens uppmärksamhet vändes i går eftermiddag återigen mot Libyen efter rapporter om att den libyske diktatorn dödats när han försökte fly i en konvoj utanför sin hemstad och starkaste fäste Sirte. Konvojen attackerades initialt av Natoflyg och diktatorn och flera av hans närmaste medarbetare besköts och tillfångatogs senare av rebellstyrkor. Gaddafis frånfälle markerar den libyska regimens slutgiltiga kollaps. Många gläds över det som skett och ser det som skett som en seger för det libyska folket som under den arabiska våren reste sig upp och krävde demokrati och frihet. Det är det också.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samtidigt finns det andra som inte upplever det lika positivt att Gaddafi inte fångades levande. Risken är i och med detta stor att de brott som begåtts mot den libyska befolkningen under fyra decennier aldrig utreds. Med sig i graven tar Muammar Gaddafi många av det svar som hans offer gärna hade sett honom avkrävas i en domstol.

Alexander Atarodi, Mellanösternexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut, sade till TT i går, att det på grund av att diktatorn dödades finns en risk att vissa människor i Libyen kommer att betrakta Gaddafi som martyr.

Man skall inte heller glömma bort, att mitt i glädjen över att Gaddaffi nu är borta för alltid, finns en oro över vad som kommer att ske framöver. Kampen för att avsätta diktatorn har förts av såväl sekulariserade som islamister. När det målet nu är uppnått är det viktigt att man lyckas hålla sams även fortsättningsvis, och att det Nationella övergångsrådet förmår lotsa landet mot demokrati.

Libyen är av tradition uppdelat i olika klaner men skall man lyckas uppnå ett fritt och öppet samhälle är libyerna tvungna att se framåt och framförallt bortanför klansamhället. Det krävs gemensamma krafter för att återuppbygga landet efter inbördeskriget och sammanhållning för att det ekonomiska och politiska läget ska kunna stabiliseras i den utsträckning att det blir möjligt att anordna demokratiska val.

Precis som i varje land där en diktatur krossats ligger nu alltså en inte helt lätt väg mot demokrati framför Libyen. Förhoppningsvis kommer man en dag att nå fram. Men mycket återstår. Gaddafis död är dock ett stort steg i rätt riktning,

$1