Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

En okänslig våldtäktsdom

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Något av en storm har brutit ut i sociala medier med anledning av den friande våldtäktsdomen mot sex tonårspojkar, som förgripit sig under en fest på en 15-årig flicka för ett halvår sedan. Pojkarna fälldes i tingsrätten, men har nu friats av hovrätten. Skälet är enligt hovrätten att flickan inte befunnit sig i "ett hjälplöst tillstånd", vilket var kravet enligt den lag som gällde i våras.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sedan 1 juli gäller i stället att offret skall ha befunnit sig i en "särskilt utsatt situation". Åklagarens bedömning efter hovrättsdomen är att pojkarna skulle fällts utifrån den nya lagen.

Det inträffade illustrerar dessvärre hur hasardartat det fortfarande är med våldtäktsmål i Sverige och med vilken okänslighet gentemot offret som de juridiska resonemangen ofta förs. Att lagen skärptes från halvårsskiftet har haft sin grund i att lagstiftaren uppfattat att rättsäkerheten för den som utsatts för övergrepp inte varit tillräcklig. Hovrätten har självfallet haft möjlighet att väga in också detta i sin bedömning, men avstått.

Den lagändring som skett är alltså minst sagt befogad. Men då krävs också domstolsjurister med förmåga att se helhetsbilden, det vill säga även offrets situation.