En lanthandel med höga krav

ANNONS
|

Sveriges äldsta lanthandel finns alltså här, i Romelanda utmed den gamla landsvägen mellan Kungälv och Trollhättan.

Bäcks Lanthandel ligger för sig själv vid landsvägen och kundernas hus ligger i ett stråk en bit bort mellan odlad mark och skog. Utmed de två milen mellan Diseröd och Västerlanda fanns en gång som flest elva affärer.

Får inte rivas

Delar av Bäcks Lanthandel har varit med från starten 1866, exempelvis de handbilade brädorna i taket ovanför charkavdelningen. Golvet lades nytt för tio år sedan. Riksantikvarieämbetet har klassat lanthandeln som värd att bevara och vissa delar får inte

ändras.

Inne i den trånga lokalen huserar Ingvar Persson, som driver Bäcks Lanthandel

ANNONS

sedan 20 år.

- Vill man få del av Elvy Helgessons inlagda sill måste man beställa i god tid före jul. På samma sätt är det med den som vill ha julskinka, säger han.

På väggar och hyllor finns härliga gamla plåtlådor och kartonger. En kaffekvarn från anno dazumal, sitter fastskruvad på en hylla. I ett hörn bredvid mejeridisken kan man också köpa Ingvar Perssons egenhändigt snidade figurer.

- Jag höjde priset rejält på Gais-målvakten när de gick upp i allsvenskan, skrattar han.

Ett par extra ögon

När golvet lades nytt för tio år sedan kom Kungälvs kommungubbar mangrant. I dag är Ingvar Persson lite besviken på dem.

- Jag kör ju ut varor varje torsdag till gamlingar och ensligt boende. Jag blir ett par extra ögon som ser om allt är OK. Lilla Edets kommun, dit jag också kör ut varor, bidrar till detta. De anser det är en social tjänst. Men Kungälvs kommun säger nej. Jag förstår inte det.

Det luktar och doftar. Kött och frukt ligger i diskarna. Hyllorna är välfyllda med de mest oväntade saker och det plingar hela tiden i dörrklockan. En ganska så strid ström med kunder hittar hit.

- Det är skönt att den här handeln finns kvar. Det tar inte lång tid med cykeln, säger Hasse Persson som bor i Skår, 900 meter från Bäck.

ANNONS

Anledningen till att Ingvar Persson tog över lanthandeln för 20 år sedan var att barnen flög ut ur hemmet och hustrun ville gärna ha något att göra.

- Så jag slutade som maskinförsäljare och vi tog över den här den 2 december 1985. Det har varit en hel del tuffa år, men vi försöker överleva. Folk har börjat inse att det är dyrt att ta bilen för att handla i Kungälv.

Marita Mattiasson och Raimo Salmensuo kommer från trakterna vid Lysegården.

- Här är så mysigt. Så vi brukar handla en del här. Han är så trevlig Ingvar så vi får vara glada så länge han kan finnas kvar, säger Marita Mattiasson.

Några särskilda julknep säger Ingvar Persson att han inte har.

- Ja, det skulle var Elvys inlagda sill. Hennes inläggning har blivit väldigt populär. Och hon gör goda sallader också. Annars är det det gamla vanliga, skinka, korv och lutfisk.

Export till Frankrike

En specialitet, en nisch, har han i alla fall skaffat sig.

- Kravmärkt, kravodlat. Det är vår specialitet. Här är exempelvis enda stället du kan köpa ekologisk kyckling från Hjärtum som ligger lite längre norrut. Många hittar hit för kycklingens skull. I år ska jag till och med exportera till Frankrike. Så det är en riktig storsäljare.

ANNONS

Det är svenskar som är sommarboende på Marstrand som hittat hit och nu vill de ha ner de gigantiska kycklingarna till julen. En enda filé kan väga uppemot 600 gram.

- Men jag har också hittat Gröna Gårdar på Bokenäset och Orust. Så numera har jag också ekologiskt och Kravmärkt nötkött, entrecote, högrev, ytterfilé och annat. Varenda bit som säljs måste bokföras separat.

Ekologiskt odlad frukt, ekologiska ägg, ekologisk mjölk, naturligtvis. Och numera har han också hittat en kvarn, Limabacka, vid Väröbacka som mal den säd som är ekologiskt odlad.

- Det finns alla typer av Kravmärkt ekologiskt mjöl.

Saknar tipset

En dam kommer in och köper upp allt det överblivna brödet.

- Hon ger det till fasanerna, innan de så småningom försvinner in i skogen.

65 år gammal har han ännu inte börjat fundera på att lägga av.

- Vi har många trogna kunder, men i dag är ju ingen riktigt trogen. Men det är kunderna som gör att jag faktiskt ändå kan ha så brett sortiment. Det är de som säger vad de vill ha. Och då tar jag fram det. Jag ska hålla på så länge jag orkar, lovar han.

Möjligen saknar han att han inte haft råd att ha kvar varken tipset eller Apoteksutlämningen.

ANNONS

- Tipset blev för dyrt, jag hade varit tvungen att punga ut med 65 000 kronor för elektroniska maskiner. Och Apoteket tyckte själva att det blev för dyrt för dem att ha utlämning hos oss. Så vi kläms åt från alla håll, vi små.

Är det något du själv skulle vilja kunna föra i butiken?

- Ja, det skulle väl vara om Systembolaget släppte ifrån sig vinförsäljningen, småskrattar han.

ANNONS