Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"En del vill ta bort gamla kärlekar"

Har du tatuerat in namnet på en gammal kärlek? Eller något annat som du ångrar? Då är du inte ensam.

I takt med att många skaffar tatueringar är det också många som ångrar sig. Det vet tatueraren Jonas Söderberg som jobbar på Crazy colour tattoo på Hisingen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är vanligt att folk kommer in till oss och vill att vi ska tatuera över deras gamla tatuering. Ofta har man gjort den hos någon med mindre bra kunskaper eller på utlandssemestern. Men ibland är det inget fel på själva tatueringen, man har bara tröttnat på den, berättar Jonas Söderberg.

Är det några särskilda motiv som folk vill bli av med?

– Ja, namn på gamla kärlekar, till exempel. Och citat som veni, vidi, vici.

"Ångrar inga tatueringar"

En som inte ångrar sina tatueringar är tatueraren Cezilia Hjelt. Hon jobbar på Göteborg Classic tattoo i Majorna och sin första tatuering gjorde hon för elva år sedan.

– Jag ångrar inga tatueringar, men om jag hade haft dem ogjorda hade jag kanske valt haft andra motiv, säger hon.

Cezilia Hjelt får då och då rätta till tatueringar som folk ångrar.

– Ett exempel är en person som hade tatuerat in en bokstav som stod för hans kära. Då tatuerade jag en symbol över bokstaven. Många vill göra svalor eller rosor över tatueringar som de ångrar, säger hon.

Tar bort gamla kärlekar

Ett annat sätt att ta bort tatueringar är med hjälp av laserbehandlingar. Till en laserterapeut söker sig människor som helt vill bli av med sin tatuering, men det går också att göra en så kallad cover-up på en gammal tatuering. Då bleker man ner den för att slippa kompromissa alltför mycket med det nya motivet som man sedan tänkt tatuera in ovanpå.

– Ibland vill våra kunder ta bort namn på gamla kärlekar, ibland rör det sig om stigmatiserande politiska motiv. Men oftast handlar det om att man vill rätta till eller ta bort tatueringar som man inte är nöjd med, säger Oskar Lundblad, som arbetar som laserterapeut på Scandinavian Dermacare vid Järntorget.

Hur många behandlingar som krävs varierar från 5 till 15 beroende på hur gammal tatueringen är och hur mycket färg som finns i den. För att huden ska få tid att återhämta sig upprepas behandlingen med sex veckors mellanrum.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.