Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"En bra väckarklocka"

Alliansen gick oväntat om oppositionen i Demoskops senaste väljarundersökning. Presentationen av skuggbudgeten och förstamajfirandet verkar inte ha främjat de rödgröna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det här är en bra väckarklocka för de som tror att valet redan är avgjort fyra och en halv månad före valdagen. Det är det inte, utan nu gäller det att kavla upp ärmarna och jobba på ända in i mål, säger Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan till TT.

Några direkta slutsatser av opinonsförändringarna vill han inte dra.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann beskriver den som "väldigt glädjande".

-Det här ger positiv energi och en rejäl vitamininjektion till hela borgerligheten, säger han i en kommentar till Expressen.

Om det vore val i dag skulle de fyra regeringspartierna få 49,2 procent mot 47,4 för de tre oppositionspartierna, enligt mätningen som presenteras i Expressen.

Största förlorarna är Miljöpartiet, som backar 2,5 procentenheter till 8,8 procent, och Sverigedemokraterna, som får 2,1 procent (-1,1 procentenheter). Alla förändringarna ligger dock inom den statistiska felmarginalen.

Delar av undersökningen gjordes innan oppositionen lade fram sin skuggbudget. Det är därför inte rimligt att tro att debatten kring de rödgrönas förslag redan hunnit göra avtryck i opinionen, tror statsvetaren Ulf Bjereld, själv Socialdemokrat.

-Det går aldrig att dra några slutsatser ur en enskild mätning.

1 006 personer telefonintervjuades under perioden 28 april-5 maj.