Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Anna Johansson, Olivia Mellegård och Hanna Blomstrand jublar efter guldet i U17-finalen i EM.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

EM-äventyr Olivia går igång på

Guldmedalj och en glasstatyett. Resväskan är tung när Önnereds Olivia Mellegård kommer hem efter EM-äventyret i Polen.

Det svenska U17-laget i handboll besegrade Ryssland med 26–24 i EM-finalen i polska Gdynia. En seger som var långt i från väntad, men en härlig laginsats där tjejerna spelade för varandra gjorde att det var Sverige som stod med guldmedaljerna om halsen när matchen var slut.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det var ingen som trodde på oss, varken i semifinalen mot Danmark eller i finalen, säger Olivia Mellegård, en av fyra Önneredstjejer som var med.

Ryssland är alltså långt ifrån någon drömmotståndare för Sverige. I ungdoms-OS i juli blev det förlust (28–29) och i EM:s gruppspel vann ryskorna klart med 27–17, men i finalen, trots underläge periodvis i första halvleken, ville svenskorna alltså annat.

– Speciellt i finalen var vi taggade och sugna på revansch, fortsätter Olivia Mellegård som hade pappa Glenn med sig på läktaren hela turneringen.

– Ja, de flesta tjejerna hade någon eller båda föräldrarna med sig.

Som om det inte var nog med en guldmedalj fick även Olivia Mellegård med sig en glasstatyett hem. Hon blev uttagen till EM:s bästa vänstersexa och hamnade, tillsammans med Skånelas Emma Ekenman-Fernis, i EM:s All Star Team.

– Ja, vi fick reda på det direkt efter finalen. Det var verkligen jättestort, säger Olivia.

Som brukligt är firades guldet med bankett och det blev en kort nattsömn för de svenska tjejerna.

– Vi skulle gå upp klockan tre för att åka buss till flygplatsen där vi skulle vara klockan fyra för att hinna ta flyget till Kastrup, så det blev inte många timmar i sängen. Nu sitter jag på tåget från Köpenhamn, säger Olivia Mellegård när GP når henne på måndagen.

Mobiltelefonen har surrat konstant sedan söndags kväll. Mycket feedback har det blivit från vänner och lagkamrater i Önnered och några problem att komma in i serielunken med klubblaget tror inte Olivia Mellegård att det blir.

– Med den här kicken kommer det gå hur lätt som helst, säger hon.

Göteborgskor i det svenska U17-laget: Joumana Chaddad, Kärra HF, Olivia Mellegård, Sofia Hvenfeldt, Ida Reinholdsson, Evelina Källhage, alla Önnered, Tilda Olsson, Sävehof.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.