Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Parisa Javanshir vill gärna ha VG på sitt sista matteprov och får hjälp att gnugga formler på mattekonventet.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Elever fick hjälp i räknestuga

I Västkustens största räknestuga fick gymnasieelever hjälp med ekvationer och formler av volontärer i organisationen Mattecentrum.

I veckan är det nationella prov i matematik för gymnasiet och drygt 300 elever sökte sig till mattekonventet på måndagskvällen. Under tre timmar slipade elever på mattekunskaperna i Chalmers matsal.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är svårt att komma ihåg alla regler och allting heter ju något speciellt, säger Parisa Javanshir som räcker upp handen för att få hjälp av en volontär.

Hon går i tvåan på Samskolan och är på mattekonventet tillsammans med sin kompis Nadja Huskanovic-Basic. Båda har gått på Mattecentrums räknestugor och är väldigt nöjda med den hjälp de fått.

Mattecentrum är ideell organisation med verksamhet i 17 svenska städer. Varje vecka ordnas räknestugor i bland annat Göteborg.

- Det är självstudier som gäller. Vill man ha hjälp får man räcka upp handen, säger Hannah Pettersson som är nybliven generalsekreterare för Mattecentrum.

På måndagskvällens konvent är det drygt 40 volontärer på plats. De är lärare, civilingenjörer och naturvetare som vill göra en insats.

- Det är roligt att hjälpa till och att få se när någon plötsligt fattar, säger Robert Sjödell som jobbar som volontär och är ansvarig för Mattecentrums verksamhet i Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.