Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Eldfest ska ge hopp om framtiden

Regn och rusk kunde inte stoppa Eldfesten på Heden på tisdagskvällen. Årets fest hade temat mot nazism för mänskliga rättigheter.

Det luktar brasa och nygrillade kobidé, persiske köttfärsspett, ju närmare festplatsen vi kommer. Pölarna växer på marken, men alltfler besökare strömmar till i den kyliga vårvinterkvällen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Eldar i tunnor värmer frusna händer. Vid en av dem står Meysam Sidzadeh med sin familj, de har varit här de senaste åren, sedan barnen blev tillräckligt stora.

- Det som är bra med Eldfesten är att alla samlas och att man försöker hålla liv i traditionerna så gott det går, säger han.

Eldfest eller Chaharshanbe suri, är den traditionella förfesten till det persiska nyåret och firas natten till den sista onsdagen för året.

– Eldfesten är en självständig fest om kärlek och mänskliga rättigheter. I dessa mörka tider ger det hopp om framtiden och det nya året, säger Reza Talebi i Eldfestkommittén.

Från scenen håller Gustav Fridolin (MP) ett invigningstal och säger att han är glad att bo i ett land där det är lika naturligt att fira vårdagjämning som Chaharshanbe suri. Men att det kan kännas kallt när regnet faller, när människor hindras från att fira sina högtider, när "naizsmen sticker upp sitt fula tryne i Europa". När mänskliga rättigheter kränks.

- Men våren segrar alltid till slut över kylan.

Fler politiska partier har slagit upp tält på festplatsen.

I andra tält kan man köpa färskt grönt gräs i små skålar, en symbol för bättre skörd och så finns den traditionella iranska nudelsoppan Ash Reshte. Jamal Nadjafi och Safia Musavi hör till dem som värmer sig med en soppa. Det är första gången de firar Eldfesten på Heden och har åkt hit från Borås,

- I Borås finns det inget allmänt firande som här.

Nu hoppas de bara att det kommer mera folk och mindre regn.

På scenen avlöser sång och dansgrupperna varandra, bland dem Andy, en av de mest kända nu levande armenisk-iranska singer songwriter-artisterna, och gruppen Ajam som spelar en blandning av traditionell och modern musik. Men snart är det dags att tända och hoppa över de sju eldarna.

Den religiösa bakgrunden till Eldfesten är att man skall välkomna de avlidnas själar med värme och renhet. Elden är en symbol för renhet och inre och yttre värme.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.