Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ekonomisk frihet ger ekonomisk aktivitet

Länder och regioner som underlättar för företagande och arbete uppnår högre tillväxt, lägre arbetslöshet – och mindre utanförskap, skriver Johnny Munkhammar och Henrik Nilsson i en slutreplik i debatten om ekonomiska frizoner.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Forskningen ger tydliga belägg för dessa samband, liksom flera årligen återkommande studier som Doing Business (Världsbanken), Index of Economic Freedom (Heritage Foundation/Wall Street Journal) och Lokalt företagsklimat (Svenskt Näringsliv).

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Detta har aldrig har varit så uppenbart som de senaste decennierna, då den ekonomiska friheten har spritts över världen. I Öst- och Centraleuropa har inkomsterna per person ofta mer än fördubblats sedan dessa länder lämnade planekonomin. I Sydostasien har liberaliseringarna lyft hundratals miljoner människor ur djupaste fattigdom. Finanskrisen har bara skrapat på ytan av denna välståndsökning.

Samband bekräftas av många

Ändå anser Anna Johansson (S) och Anna Hedman (S) att några anekdotiska exempel från deras sida kan kullkasta sambandet mellan ekonomisk frihet och välstånd. Vi hänvisade till en omfattande studie som drog slutsatsen att rika länder med mindre reglerad arbetsmarknad har högre sysselsättningsgrad för invandrare. Flera andra studier drar samma slutsats, med andra metoder.

Johansson och Hedman pekar på att förklaringen till hög sysselsättning kan vara någon annan, såsom en annan invandringspolitik. Det påpekade vi också. Länder som mestadels har tagit emot flyktingar har haft det svårare med sysselsättningen än de som har varit öppna för arbetskraftsinvandring. Men där bekräftar forskningen vår tes; regleringarna på arbetsmarknaden drabbar de med lägre utbildning hårdare, ofta flyktingar. Då är det ännu viktigare med en friare arbetsmarknad.

Johansson och Hedman påpekar också att Spanien har en reglerad arbetsmarknad men hög sysselsättningsgrad bland invandrare. De tror att förklaringen bör vara att invandrarna selekteras efter sin lämplighet på arbetsmarknaden. Inget kunde vara mer felaktigt. Spanien har haft en massiv invandring från Nordafrika och Sydamerika de senaste 15 åren. Men dessa flera miljoner invandrare har fått jobb. Hur? Genom att en ny, helt flexibel, avtalsform tilläts på arbetsmarknaden. Det blev vägen in till arbete.

Regleringar slår mot nyanlända

Regleringar på arbetsmarknaden slår särskilt hårt mot dem som är nya. Därför är metoden för att öppna vägar till arbete för invandrare tydlig – färre hinder. Hur ekonomiska frizoner i förorterna ska utformas måste utredas och tidigare exempel studeras. Men riktningen är tydlig.

Kvar står dock en stor fråga: Socialdemokrater som Anna Johansson och Anna Hedman kan ifrågasätta och kritisera andras idéer – men vad vill de själva göra? Fortsätta låtsas som att problemen inte finns? Fortsätta prova bidragslösningar som inte fungerar?

Johnny Munkhammar

riksdagskandidat (M)

Henrik Nilsson

ledamot i kommunfullmäktige (M)