Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg i den amerikanska senaten.

Zuckerberg till senaten: Det är mitt ansvar

Facebooks grundare Mark Zuckerberg har inställt sig i USA:s senat för att frågas ut om Cambridge Analytica-skandalen.

Zuckerberg såg lugn, men något sammanbiten ut när han satte sig vid bordet inför en stor grupp fotografer strax innan processen inleddes.

Utfrågningen sker sedan Facebook har gått ut med uppgiften att Cambridge Analytica haft tillgång till 87 miljoner profiler på det sociala nätverket, varav majoriteten amerikaner, som misstänks ha utnyttjats för att påverka utgången av presidentvalet 2016.

Granskar appar

- Vi kommer att undersöka alla apputvecklare som har tillgång till information om Facebook-användare, och de som nyttjar informationen på ett olämpligt sätt kommer att stängas av, säger den 33-årige Zuckerberg i senatsutfrågningen.

En stor del av frågorna kretsar kring hur Facebook ska lösa problemet med att användardata har legat öppen för exploatering av tredjepart, och att Facebook i fel händer de facto blivit ett verktyg som kan underblåsa hat i opinionen och potentiellt kan underminera demokratin.

Konton stängs

Tiotusentals falska konton har stängts av i företagets strävan att stoppa försök att använda Facebooks tjänster för att påverka val i olika länder, uppger Zuckerberg inför senaten.

Facebook har dock inga planer på att erbjuda en avgiftsbelagd tjänst för de användare som är beredda att betala för att slippa att informationen om dem vidarebefordras till annonsörer. Det klargjorde Zuckerberg på fråga av demokratiske senatorn Bill Nelson.

Zuckerberg gick redan i måndags ut med ännu en ursäkt och medgav att företaget inte gjort nog för att hindra skadan från att ske, och tog också som grundare på sig ansvaret.

På onsdag följer ytterligare ett förhör i representanthuset.