Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Zlatan Ibrahimovic avgjorde Los Angeles-derbyt i sin debut i MLS. Nu återstår att erövra den amerikanska marknaden som varumärke också.

Zlatans utmaning: Att inte sluta som Brolin

Succé direkt på planen. Men för att varumärket Zlatan ska erövra USA krävs mer än idrottsliga framgångar.

Zlatan Ibrahimovic har lämnat Manchester United och den europeiska marknaden och tagit sig till Los Angeles Galaxy och en ny fotbolls- och varumärkesutmaning. I debuten mot lokalrivalen Los Angeles FC blev det två mål då Galaxy vände och vann matchen 4–3.

- Det är en bra start, men det kanske inte räcker för att man ska sälja in sitt eget varumärke och produkterna. Men jag tror också att det krävs lite mer i USA. Det var ju lite samma resa som David Beckham gjorde för några år sedan, säger Anna Broback.

Passar marknaden

Hon tror att just Zlatans sätt och varumärke annars passar väl in på den amerikanska marknaden.

- Han är ett objekt samtidigt som han är en fotbollsspelare. Han är ett varumärke i sig själv, i USA kommer det att funka. Men det har ju att göra med hur bra han gör ifrån sig, säger Broback.

Skillnaden mellan den europeiska och amerikanska marknaden beskriver Broback som en fråga om kundnivå, konsumentbeteende och kundgrupper.

- Det finns väldigt många typer av kunder. Han kommer säkert uppskattas och gillas av "de redan frälsta", så att säga. De som har följt honom i Europa. Men sen handlar det om att föra över det till de som inte känner till Zlatan som varumärke. Det handlar om att skapa helt nya intäktsströmmar, att man vidgar sig för att få en ny marknad.

VM inte avgörande

Ett eventuellt VM i Ryssland för Ibrahimovic tror inte Broback är avgörande för varumärkets framgång.

- Jag tror inte att det har någon större effekt. Däremot tror jag att han vill sluta som en slags kung. Jag tänker lite grann på Tomas Brolin egentligen, han kanske inte fick eller hade de förutsättningarna så han kunde gå till en annan klubb och det blev inte riktigt bra. Men här har ju Zlatan möjlighet att sluta som en duktig skyttekung, inte som en skadad idrottsstjärna.