Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I tisdagens Nyhetsmorgon berättar Zara Larsson att hon avslutat sitt samarbete med Huawei. Nu kommenterar företaget att samarbetet var tidsbestämt från början. Bild: ADAM IHSE / TT
I tisdagens Nyhetsmorgon berättar Zara Larsson att hon avslutat sitt samarbete med Huawei. Nu kommenterar företaget att samarbetet var tidsbestämt från början. Bild: ADAM IHSE / TT

Zara Larsson bemöter kritiken om samarbetet med kinesiska tech-jätten

Zara Larsson meddelade i TV4:s Nyhetsmorgon under tisdagsmorgonen att hon avslutat sitt samarbete med kinesiska mobiltillverkaren Huawei. Sedan våren 2019 har den svenska popstjärnan fått möta mycket kritik för samarbetet.

Den svenska stjärnsångerskan Zara Larsson fick i tisdagens Nyhetsmorgon besvara den kritik hon mött efter att ha poserat i reklam för Huawei under förra våren.

– Det är inte den smartaste dealen jag gjort. Jag står för mänskliga rättigheter. Jag har avslutat samarbetet, säger hon.

På frågan om när hon ska ha avslutat samarbetet svarar Zara Larsson att det var för några månader sedan.

– Alla som känner till mig vet att jag står för mänskliga rättigheter. Jag vill så gärna uttala mig om Kina och bland annat vad de gör mot Hong Kong och de grupper som de frihetsberövar. Men om jag uttalar mig om det här så kommer det komma tillbaka att jag gjort ett samarbete med Huawei, säger hon.

Zara Larsson berättar även att hon just nu tittar på olika organisationer för att hitta någonstans hon kan donera de pengar som hon fått från samarbetet.

– Jag vill göra rätt för mig, förklarar hon.

Huawei: Samarbetet från början tidsbestämt

Huawei Sverige kom under tisdagen ut med ett pressmeddelande där man kommenterar Zara Larssons intervju.

”Samarbetet med Zara Larsson ägde rum under kampanjperioden för vår mobiltelefon P30 som lanserades i mars 2019. Den var från början tidsbestämd enligt överenskommelse mellan båda parter och avslutades förra året.”

I länder som USA och Australien har myndigheter begränsat Huaweis möjligheter att verka i och med företagets starka kopplingar till den kinesiska staten. Detta för att den stora kinesiska övervakningsmaskinen inte ska komma åt känslig digital information. Företaget har även anklagats för att hjälpa staten med att spionera på och förtrycka minoriteter i Xinjiang-provinsen. USA:s utrikesminister Mike Pompeo har tydligt sagt ifrån mot kändisar som gjort reklam för Huawei.

– Om ni gör affärer med Huawei, gör ni affärer med ett bolag som kränker mänskliga rättigheter, sa han på en presskonferens tidigare i sommar.

Försvarade Tiktok

Zara Larsson kommenterade även den kritik hon fått i en debattartikel i Expressen för att ha twittrat positivt om den kinesiska appen Tiktok för bara fyra dagar sedan.

”Because D*nald Tr*mp hates tiktok I love it even more” skrev hon då i en tweet som nu raderats.

– Jag tror vi också kanske måste prata om att bli lite bättre på att skydda vad det är vi lägger upp och så, sa hon i Nyhetsmorgon i samband med diskussion kring Tiktok och sociala medier.

Det var i fredags som USA:s president Donald Trump meddelade att man kommer förbjuda Tiktok som anklagas för att spionera genom mobiltelefoner åt Kina. Under helgen kom presidenten med ytterligare tillägg i frågan. Han meddelade då att Tiktok kommer stängas ned den 15 september om inte Microsoft eller en annan aktör lyckas köpa upp den amerikanska delen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.