USA:s centralbankschef Jerome Powell (i mitten) deltog i slutet av maj på Riksbankens 350-årsjubileum i Stockholm, med bland andra riksbankschefen Stefan Ingves. Arkivbild
USA:s centralbankschef Jerome Powell (i mitten) deltog i slutet av maj på Riksbankens 350-årsjubileum i Stockholm, med bland andra riksbankschefen Stefan Ingves. Arkivbild

Ytterligare två räntehöjningar väntas i år

USA:s centralbank Federal Reserve höjer styrräntan med 0,25 procentenheter till intervallet 1,75–2,00 procent. Beslutet var väntat och Fed flaggar för ytterligare två höjningar i år.

ANNONS
|

Onsdagens räntehöjning blir den sjunde i USA på drygt två år.

Sannolikheten för att det skulle bli en höjning beräknades till 94 procent, rapporterade Financial Times med hänvisning till beräkningar gjorda av CME Group innan räntebeskedet kom.

Två höjningar till

Fed flaggar för att det totalt kommer fyra höjningar under 2018, vilket innebär att det blir två höjningar till i år. Det motiveras med den starka arbetsmarknaden och höga aktiviteten i den amerikanska ekonomin. I samband med Feds räntemöte i mars framgick det att direktionen, med Jerome Powell vid rodret, är splittrad i frågan.

ANNONS

Onsdagens räntebesked kom sedan arbetslösheten i USA föll till 3,8 procent i maj. Indikatorer pekar samtidigt mot en ökad tillväxt i USA efter första kvartalets 2,2 procent i årstakt.

På presskonferensen efter räntebeskedet påpekade Powell att han varken vill gå för snabbt eller långsamt fram. Han sade också att han kommer att hålla dubbelt så många presskonferenser nästa år mot vad tidigare Fed-chefer har gjort.

Finanspolitisk stimulans

Framöver väntas även finanspolitisk stimulans när president Donald Trumps skattesänkningar på 1500 miljarder dollar och ökade offentliga utgifter på 300 miljarder dollar slår igenom fullt ut. Detta beräknas lyfta USA-tillväxten med omkring 0,75 procentenheter i år och nästa år, enligt tidningen The Wall Street Journal.

Riskerna i världsekonomin har dock ökat, med tilltagande oro för att världshandeln ska drabbas av USA:s nya tullar på stål och aluminium som sedan den 1 juni även omfattar vad som brukar beskrivas som USA:s närmast allierade länder: EU, Kanada och Mexiko. Samtidigt präglas europeisk politik av osäkerhet, medan flera tillväxtländer brottas med mer eller mindre akuta statsfinansiella problem, politisk osäkerhet och valutaturbulens.

TT

ANNONS