Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kinas handel omsatte 4 620 000 miljarder dollar i fjol. Arkivbild.

Ytterligare tecken på nedgång i Kina

Kinas handelsöverskott minskade under 2018 till den lägsta nivån på fem år. Samtidigt ökade handelsöverskottet mot USA, vilket kan öka Kinas vilja att få till en uppgörelse.

Överraskande dystra siffror visar att världens näst största ekonomi minskade sin export med 4,4 procent i december. Det var det största tappet på två år och långt under analytikernas förväntningar på en ökning med 3 procent, enligt en Reutersenkät. Samtidigt föll importsiffrorna med 7,6 procent – även detta långt under förväntningarna som var att importen i stället skulle öka med 5 procent.

- Det bekräftar avmattningen som har pågått sedan två år och pekar mot att den kinesiska ekonomin inte kommer att gå lika bra som förra året, säger Frédéric Cho, oberoende Kinarådgivare.

Underskattade omfattningen

Att analytikerna gissade så pass mycket fel beror, enligt Cho, på att de underskattade omfattningen av så kallad front loading, det vill säga att Kina såg till att skeppa gods till USA före årsskiftet då de höjda tarifferna skulle börja gälla.

- Man hade helt enkelt inte kalkylerat in så pass mycket front loading som det blev.

Handelsöverskottet landade på 351,76 miljarder dollar (3 137 miljarder kronor), vilket är den lägsta siffran på fem år. Samtidigt steg siffran för Kinas totala handel mot omvärlden till 4 620 000 miljarder dollar – en ökning med 12,6 procent från 2017.

Vill lösa konflikten

Handelsöverskott mot USA ökade till 17,2 procent och landade på 323,32 miljarder dollar, som är den högsta sedan 2006. Kinas export till USA ökade med 11 procent, medan importen i det närmaste stod still. En stor anledning till siffrorna, är nya 25-procentiga tullavgifter på sojabönor från USA, som är ett resultat av president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

Siffrorna kan befaras sticka i ögonen på USA:s president Donald Trump, men enligt Cho har Trump sedan mötet med Kinas president Xi Jinping i Buenos Aires i december varit tydlig med att han vill få till en deal.

- Jag tror även att de här siffrorna kan bidra till att Kina blir mer motiverat att få till en deal.

Rättad: I en tidigare version av den här texten framgick det inte att Kina har ett handelsöverskott.