Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fords Lincoln Navigator.

WSJ: Jättelika neddragningar på Ford

Biljätten Ford kommer att säga upp omkring tio procent av sina anställda i ett försök att öka vinsten och stärka företagets glidande aktiekurs, enligt The Wall Street Journal.

Uppsägningarna väntas meddelas i veckan och kommer i stor utsträckning att riktas mot tjänstemän i Nordamerika och Asien.

Enligt en källa med insyn i företagets planer kommer Ford bland annat att ge generösa erbjudanden till anställda som vill gå i förtidspension. Planen är att få klart personalminskningar till den 1 oktober i år.
 

Kan innebära konflikt med Trump

Fords plan kan innebära en konflikt med USA:s president Donald Trump som säger att han prioriterar att öka antalet anställda inom bilindustrin. Ford har 30 000 anställda tjänstemän i USA.

Biltillverkaren satsar på nedskärningar till ett värde av 3 miljarder dollar (närmare 26,5 miljarder svenska kronor) under 2017, i ett försök att förbättra lönsamheten. Ford säger i en kommuniké: "Att minska kostnaderna och bli så effektiva som möjligt är också en del av det arbetet. Vi har inte meddelat några nya uppsägningar, och vi kommenterar inte heller spekulationer".
 

Tesla gick om anrika Detroitbjässarna

De amerikanska biltillverkarnas börskurser har varit omtalade på senaste tiden, när uppstickaren Tesla gick om de anrika Detroitbjässarna Ford och General Motors i börsvärdering.

I måndags var Ford enligt börsen värt 43,2 miljarder dollar, mot GM:s 50,3 miljarder och Teslas 51,9 miljarder.

Detta innebär, på ett ungefär, med nuvarande produktionstakt att varje byggd Tesla värderas lika högt som 100 Ford- eller GM-fordon.