Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Robin Aron/Pressbild
Bild: Robin Aron/Pressbild

Wallenstams lokaler nästan fullt uthyrda

Hyresintäkterna och vinsten ökar. Fastighetsbolaget Wallenstam presenterar positiva siffror för årets tredje kvartal.

På torsdagen släppte Wallenstam sin kvartalsrapport för perioden juli till september. Och man fortsätter att gå starkt på en gynnsam marknad. Förvaltningsresultat går upp en knapp tredjedel, 30 procent, och landar på 296 miljoner kronor. Resultatet för samma period i fjol var 230 miljoner kronor.

Samtidigt fortsätter hyresintäkterna att öka. För tredje kvartalet uppgår de till 480 miljoner kronor (428 i fjol).

LÄS MER: Byggstart för hundratals nya hyresrätter — färdiga 2021

Resultatet före skatt landar på dryga halvmiljarden, 571 miljoner kronor. En ökning med 144 miljoner kronor, från fjolårets tredje kvartal.

Noterbart i rapporten i övrigt är att uthyrningsgraden är 99 procent. Vilket innebär att Wallenstams befintliga bestånd i det närmaste är fullt uthyrt. För att fortsätta öka hyresintäkterna i samma takt krävs alltså att pågående nybyggnationer står klart inom kort.

För hög uthyrning

Vd Hans Wallenstam kommenterar kvartalsrapporten till GP:

– Den summerar Wallenstams affärsidé ganska väl. Vi jobbar med att ha en kostnadseffektiv nyproduktion. Att producera hyresrätter är en utmaning, samtidigt som vi har ett kommersiellt fastighetsbestånd med lokaler i innerstaden.

En uthyrningsgrad på 99 procent är inte bara positivt, menar han.

– Nej, det är för högt. Bostäderna är en sak, de är alltid attraktiva och med mängder av folk i kön. Där ligger vi på 100 procent hela tiden. Men för de kommersiella kunderna som går bra vill man kunna erbjuda en expansionsyta, och det blir svårt att erbjuda dem. Så lite vakanser behövs ibland, säger Hans Wallenstam.

LÄS MER: Upp till bevis för Göteborgsbolagen

Wallenstam har bland de bostäderna som byggs årligen 90 procent hyresrätter, och tio procent bostadsrätter. Runt 400 bostadsrätter har gjorts om till hyresrätter.

– De bostadsrätter vi bygger nu kan vi ändra till hyresrätter. Det tar vi ställning till om ett år när det står klart, säger Hans Wallenstam och tillägger:

– Kön till hyresrätterna bara ökar. Vi hade gärna sett att det byggts mer, men planberedskapen i kommunerna är för dålig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.