Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Wallenstams besked skakar branschen

Göteborgsbolaget Wallenstam har skickat chockvågor genom den svenska bostadsproduktionen i veckan. Oron är sannolikt långt ifrån över.

Trots att fastighetsbolagens halvårsrapporter till stor del bjöd på rena feststämningen, så har det en tid kommit betydligt mörkare rubriker kring sektorn. Inte minst talas det om en inbromsning på bostadsmarknaden.

Det har länge talats om kaosartade scener när köparna slagits om objekten till i stort sett vilka priser som helst, framför allt i Stockholm. Men sedan en tid har det svalnat rejält.

Och efter en sval visningshelg på ett projekt i Solberga utanför Stockholm fattade fastighetsbolaget Wallenstams vd Hans Wallenstam i måndags det drastiska beslutet att omvandla bostadsrätter till hyresrätter. Inflyttning är tänkt redan i februari. Ett liknande beslut har han inte fattat sedan Lehman-kraschen.

Hans Wallenstam är en av de riktiga veteranerna i branschen där han varit med sedan 1980-talet och varit vd för bolaget i över 25 år. Han fick därmed inleda sin vd-karriär med att kämpa mot den fastighetsslakt som slog ut många konkurrenter i början av 1990-talet.

Den typen av erfarenheter kan sätta sina spår. Wallenstam har under de senaste heta åren fått en del kritik för att vara för försiktiga, medan många snabbfotade konkurrenter har gått väldigt bra.

Men nu verkar det ha svängt, och det är klart tryggare att vara aktieägare i Wallenstam än många av de mindre bostadsutvecklare som vuxit fram som svampar ur jorden senaste åren.

Det är tydligt att oroligheten ökat kraftigt den senaste tiden, och inte minst Hans Wallenstams besked har gett en riktigt svettig vecka i Stockholm.

Så sent som på torsdagen meddelade det lyxiga bostadsrättsprojektet Karlbergsvägen 77 i centrala Stockholm att säljstarten skjuts upp på grund av ”brus i marknaden”. I slutet på september gavs beskedet att säljstart skulle ske den 17 oktober. Bolaget är ett genuint högriskprojekt med bara en fastighet.

I onsdags lanserade den högprofilerade bostadsutvecklaren Oscar Properties ett räntefritt handpenningslån för att locka köpare till ett bostadsrättsprojekt. Samma dag, alltså två dagar efter Hans Wallenstams omvandlingsbeslut, gick en annan lyxprofilerad bostadsrättsutvecklare, Tobin Properties, ut med att bolaget ska ”bredda produktutbudet” till hyresrätter. Efterföljare lär komma.

För giganten Wallenstam, som främst sysslar med hyresrätter, är en snabb omsvängning ett betydligt enklare beslut än för små utvecklare som ofta betalt mycket för marken och har svaga finansiella marginaler.

Sedan årsskiftet har Tobin tappat mer än halva marknadsvärdet och Oscar Properties en tredjedel. Samma period har Wallenstam ökat med 17 procent i värde. Karlbergsvägen har bara varit noterat några månader, men ligger på minus.

Aktiemarknaden ligger ofta före trögrörliga köpargrupper, exempelvis bostadsköpare. Mycket talar för tuffare tider för en hel del aktörer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.