Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fastighetsjätten Wallenstam hoppas på nya boendeformer och blir storägare i Colive, bolaget bakom det uppdaterade kollektivboendet vid Nytorget på Södermalm i Stockholm.  Bild: Simon Rehnström/SvD/TT
Fastighetsjätten Wallenstam hoppas på nya boendeformer och blir storägare i Colive, bolaget bakom det uppdaterade kollektivboendet vid Nytorget på Södermalm i Stockholm. Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Wallenstam köper in sig i kollektiv

Fastighetsjätten Wallenstam tror såpass mycket på det moderna kollektivboendet att bolaget går in som delägare i samarbetspartnern Colive, en startup med fokus på så kallade delningsboenden.

Wallenstam tar samarbetet med kollektivoperatören Colive till nästa nivå när fastighetsjätten nu går in som 25-procentig delägare i startup-bolaget. Företaget som Wallenstam är storägare i är en av Sveriges första operatörer av så kallade delningsboenden, en uppdaterad version av den klassiska kollektivformen.

Hyr rum – dela kök, tvättstuga och vardagsrum med andra

Du hyr ett eget rum med dusch och toalett – men delar kök, vardagsrum och tvättstuga med andra. Så fungerar det uppdaterade kollektivet. I hyran, som idag ligger runt 6 000 kronor i månaden för bolagets boenden i Stockholm, ingår också internet, möbler och städning av gemensamma ytor.

Utöver Stockholm kommer konceptet även framöver finnas tillgängligt i Göteborg där ett delningsboende för 117 personer utvecklas i Kallebäck runt Lackarebäcksberget.

– Vi vill möta det ökade intresset som vi ser för nya boendelösningar. Med den här investeringen kan vi hjälpa Colive öka tillväxttakten och genomföra en rad planerade storskaliga etableringar tillsammans med oss och andra strategiskt viktiga samarbetspartners, säger Hans Wallenstam, vd på Wallenstam i ett pressmeddelande.

Utvecklar flera kollektiv runt om i Sverige

Tillväxtbolaget Colive grundades 2018 och har sedan dess hunnit lansera två stycken delningsboenden i Stockholm och har ett tiotal projekt pågående runt om i landet.

– Vi är inne i en väldigt spännande fas där vi närmar oss lanseringen av Sveriges största colivinghubb i Haninge, och nu även varvar upp för kommande projekt. I och med dagens nyhet kan vi ta ytterligare steg med vår ambitiösa tillväxtplan och produktinnovation, kommenterar Katarina Liljestam Beyer, medgrundare och verksamhetschef för Colive i pressmeddelandet.

Varken Wallenstam eller Colive redovisar några finansiella uppgifter kring fastighetsjättens inköp i kollektiv-startupen.

LÄS MER: Nya bostadssajten växer i Västsverige – här är orterna det satsas på

LÄS MER: Tungviktare hoppar av Boplats – så drabbas kötiden

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.