Wallenstam har nått ett avtal om att höja hyrorna i Göteborg.
Wallenstam har nått ett avtal om att höja hyrorna i Göteborg. Bild: Jessica Gow/TT

Wallenstam höjer hyrorna i Göteborg

Wallenstam höjer hyran för lägenheter och nyproduktioner i februari. Bolaget ville höja hyrorna med 9,5 procent – men fick nöja sig med en betydligt lägre ökning.

ANNONS
|

Det Göteborgsbaserade fastighetsbolaget Wallenstam och Hyresgästföreningen Region Västra Sverige har kommit överens om en ny hyra i Göteborg.

"Vi har mot bakgrund av den extremt oroliga tid som råder i samhället nu beslutat oss för att göra denna överenskommelse. Höjningen täcker inte alla kostnadsökningar, men vi har valt att ändå komma överens på denna nivå för att hyresgästerna ska få ett besked om sin kommande hyra och inte riskera retroaktiv hyra", säger vd Hans Wallenstam i ett pressmeddelande.

Vd: ”Täcker inte alla kostnadsökningar”

Hyran för nyproduktioner med presumtionshyra höjs med upp till 2,5 procent, och för övriga lägenheter höjs hyran med max 4,5 procent från och med den 1 februari i år. Hyreshöjningen för lägenheter är på ett spann mellan 0,5 - 4,5 procent. Den genomsnittliga höjningen blir 2,7 procent.

ANNONS

– Wallenstam har i förhandlingarna visat att de är beredda att ta ansvar och har visat hänsyn för att hyresgästerna inte själva kan bära den kostnadsutveckling vi ser. Därför har vi också kunnat nå en överenskommelse där båda parter delar på ansvaret, säger Sofi Bringsoniou, förhandlare på Hyresgästföreningen region Västra Sverige i ett pressmeddelande.

Lägre än vad som först sades

Överenskommelsen avser cirka 2 800 lägenheter i Göteborgs kommun.

Tidigare i vintras har Wallenstam, som del av ombudet Fastighetsägarna GFR Göteborg, velat höja hyrorna med 9,5 procent på grund av ökade räntekostnader. Så blev alltså inte fallet.

– För oss har det varit viktigt att kunna ge ett besked till våra hyresgäster om hyran i en orolig tid där alla påverkas av inflation och stora kostnadsökningar. Därför tycker vi att det känns bra att vi nu har lyckats komma fram till en överenskommelse med Hyresgästföreningen, säger Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör vid Wallenstam.

Överenskommelsen ligger utanför den så kallade Trepartsöverenskommelsen mellan Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta.

GP söker Wallenstam för en kommentar.

Fotnot: Presumtionshyra är en hyra som har förhandlats fram mellan hyresvärden och en lokal hyresgästorganisation vid nyproduktion av lägenheter och som inte styrs av lägenheternas bruksvärde.

LÄS MER:Wallenstam höjer elpriserna – men mindre än väntat

LÄS MER:Så hög hyra vill din fastighetsägare ta ut

LÄS MER:Därför säger techjättarna upp tusentals anställda

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS