Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Wallenstam bygger bostäder som aldrig förr

Wallenstams hyresintäkter ökar - medan vinsten minskar. Nu bygger fastighetsbolaget fler lägenheter än någonsin förut.

Wallenstam, med huvudkontor i Göteborg, redovisar hyresintäkter på 415 miljoner kronor för det andra kvartalet i år - fem procent högre än under samma period i fjol. Förvaltningsresultatet, bolagets intäkter, plus finansnetto men minus kostnad för drift, försäljning och administration, stiger också med nio procent, till 200 miljoner kronor. Vinsten före skatt backar dock till 1 168 miljoner kronor, från 1 312 miljoner kronor under samma kvartal i fjol. Fastigheterna fortsätter dock att stiga i värde – de orealiserade värdeförändringarna på förvaltningsfastigheterna landade på 1 269 miljoner kronor för kvartalet, att jämföra med 1 215 miljoner kronor i fjol.

"Rekordmånga" lägenheter på gång

Samtidigt bygger Wallenstam nya bostäder som aldrig förr.

”Vi satsar på att investera i kostnadseffektiva byggnationer där vi själva handhar hela processen från start till mål. På bokslutsdagen hade vi 2 155 lägenheter i produktion, vilket är rekordmånga. När det gäller vår nybyggnationsverksamhet följer vi vår plan, och organisationen är väl förberedd för att starta byggprojekten snarast när vi får bygglov”, skriver bolagets vd Hans Wallenstam i rapporten.

Totalt håller Wallenstam just nu på att färdigställa projekt värda nästan 4,5 miljarder kronor. Den enskilt största delen av summan, 2,8 miljarder kronor, läggs på nya hyresrätter – resten är investeringar i bostadsrätter, mark och så kallade exploateringsfastigheter, som fastighetsbolaget ska sälja vidare när de byggts färdigt.
 

450 nya bostäder i Göteborg

I Göteborgsområdet bygger Wallenstam just nu runt 450 nya lägenheter i bland annat Mölndal, Lunden, Vasastan och Johanneberg – alla med inflytt antingen i vinter eller under 2018. Merparten, cirka 300, av dem är hyresrätter. 

Resten av lägenhetsbyggena sker i Stockholm, Uppsala och Helsingborg.

Hans Wallenstam påpekar dock att även bolagets planerade bostadsrätter lätt kan göras om till hyresrätter om en eventuell bostadsbubbla skulle brista.

"På bostadsrättsmarknaden har man generellt sett en viss avmattning i de tidigare stigande bostadsrättspriserna. Om det är varaktigt eller en tillfällig sättning är för tidigt att säga men oavsett det, känns det tryggt att vi har möjlighet att göra om fastigheten från en bostadsrättsfastighet till en hyresfastighet ifall det behovet skulle uppstå" skriver han i rapporten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.